Helsingin ja Tampereen kaupungit mukana kilometri­veromallia ajavassa verkostossa – ”Verotus­ratkaisuilla tulee edistää yksityis­autoilusta luopumista”

Kilometriveroa voimakkaasti ajavan ITS Finland ry:n taustajoukoista löytyy konsultti- ja teknologiafirmojen ohella myös useita julkisen puolen toimijoita.

ITS Finlandin sivuilla kerrotaan Tampereen kaupungilla olevan pitkä historia älyliikennealalla. Tampereen kaupunkiseudun ja alan yritysten yhteistyössä on syntynyt mm. älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö ITS Factory, jonka takaa löytyy niin ikään runsain mitoin erilaisia älyliikenneyrityksiä sekä viranomaisia ja oppilaitoksia. Kuvassa Tampereen keskustaa Näsinneulasta katsottuna.

”Verotusratkaisuilla tulee edistää yksityisautoilusta luopumista tai sen vähentämistä mahdollistavien liikkumispalveluiden sekä jakamistalouden vertaisvuokrauksen leviämistä”.

Muun muassa näin ehdottaa nyt valtiovaraiministeriön pyytämässä virallisessa lausunnossa ITS Finland ry, jonka mukaan kilometrivero tulisi ottaa käyttöön niin sanotusti poliittisella pikavauhdilla eli jo muutaman vuoden sisään.

ITS ry:n näkemys liikenteen tulevasta veromallista on siis radikaali ja selkeä, joten jatkokysymys luonnollisesti kuuluu, keitä ja mitä kyseisen yhdistyksen takaa oikein löytyy?

Tämä selviää ITS Finlandin omilta kotisivuilta, joiden mukaan yhdistyksessä on noin 110 jäsentä joista pääosa koostuu erittäin ymmärrettävästi erilaisista älyliikenteen parissa toimivista yksityisyrityksistä sekä viranomaisista ynnä tutkimus- ja oppilaitoksista.

Veronmaksajan ja äänestäjän kannalta erityisen kiinnostavaa sen sijaan on, että mukana oleviksi ilmoitetaan myös Helsingin ja Tampereen kaupungit, joissa ylintä päätösvaltaa käyttävät kuntalain mukaan vapailla vaaleilla valitut kunnanvaltuutetut.

Helsingin osalta kokouksissa on verkoston mukaan edustettuna viime kädessä kaupunginkanslian elinkeino-osasto, kun taas Tampereen osalta todetaan kaupungin olevan ainoastaan ITS Finland ry:n ”virallinen kumppani”.

Suomen valtio, pääkaupunkiseudun ja Tampereen kaupunkiseudun kunnat sekä näiden alueiden kuntayhtymät ovat jo aiemmin kertoneet päässeensä neuvottelutulokseen, jonka myötä on jo päätetty aloittaa niin sanotun ruuhkamaksun nimellä kulkevan tiemaksulain valmistelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?