Kommentti: Millä valtio korvaa menetetyt polttoaineverot, jos sähkö korvaa bensa- ja dieselautot? - Autot - Ilta-Sanomat

Kommentti: Millä valtio korvaa menetetyt poltto­aineverot, jos sähkö korvaa bensa- ja diesel­autot?

Eräs vaihtoehdoista voisi olla sähköveron korottaminen, kirjoittaa autotoimittaja Tommi Lempinen.

1.8.2020 16:15

Sähköautojen yleistyessä tippuu myös perinteisten liikennepolttoaineiden kulutus, mikä tietää jokseenkin samassa tahdissa leventyvää lovea myös erilaisten polttoaineverojen tuottoon.

Kuuma ja vielä pitkälti ratkaisematon kysymys kuuluu, mitä tilalle?

Tätä pohditaan parhaillaan muun muassa valtiovarainministeriön liikenneverotyöryhmässä, jolta odotetaan vastauksia kevääksi 2021.

Käytännössä tippuvia polttoaineverotuottoja voi korvata esimerkiksi erilaisilla alueellisilla tai seurantapohjaisilla tienkäyttömaksuilla sekä korottamalla vaikkapa auton päiväkäyttö- ja omistuspohjaan perustuvaa ajoneuvoveroa.

Toisaalta täysin kiveen kirjoitettua ei ole sekään, etteikö polttoaineveroja korvaavia tuloja voisi kerätä myös liikenteen ulkopuolelta.

Ainakin teoriassa eräs vaihtoehdoista löytyy nimittäin sähköveron korottamisesta.

Sen myötä verotus kohdistuisi liikennepolttoaineiden tapaan suoraan energian kulutukseen – eikä siis suinkaan siihen, miten ja missä kyseistä energiaa lopulta käytetään.

Sähkön kannalta iso ongelma tosin on, että samaa energiaa voidaan (helposti kontrolloitavasta säiliöihin pumpatusta liikennepolttoaineesta poiketen) käyttää paitsi ajamiseen, mutta myös moniin muihin tarpeisiin kuten vaikkapa rakennuksen lämmittämiseen tai ruoanlaittoon.

Seuraavan kerran liikenteeseen liittyviä veropäätöksiä saattaa joka tapauksessa olla luvassa jo syksyllä, jolloin hallituksen pohdittavaksi nousevat ainakin työsuhdeautoja koskevat mahdolliset veromuutokset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?