Autoliitto laski: Bensiiniin ylihuominen hinnannosto on vuosituhannen kovin

Autoliiton laskemien mukaan lauantain veronkorotuksen jälkeen bensiinin arvonlisäveroton valmistevero on noussut tällä vuosituhannella yhteensä 20 senttiä ja dieselin noin 30 senttiä per litra.

Bensiinin ja dieselin verot nousevat, kuten jo monta kertaa aiemminkin.

30.7.2020 9:46

Jo viime syksyllä nähdyissä hallitusneuvotteluissa sovitut polttoaineverojen korotukset astuvat voimaan ylihuomenna lauantaina 1.8.2020.

Moottoribensiinin vero nousee lauantaina arvonlisäveroineen noin 6-7 senttiä litralta. Menneiden vuosien vastaavia veronkorotuksia selvittäneen Autoliiton mukaan kyseessä on viime vuosikymmenten ehdoton ennätys:

– Bensiinin valmisteveronkorotus on kovempi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Toiseksi suurin korotus oli vajaat neljä senttiä vuonna 2008. Dieselin veroa korotettiin peräti yli kymmenellä sentillä kahdeksan vuotta sitten, mutta tuolloin alennettiin samalla käyttövoimaveroa, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa tiedotteessa.

Nyt käyttövoimaveroon ei kuitenkaan kosketa.

Autoliitto korostaa polttoaineverojen olevan tasavero, joka koskettaa erityisesti heitä ”joilla ei ole varaa hankkia uusinta ja vähäpäästöistä teknologiaa hyödyntäviä autoja”.

– Tänä vuonna oman auton käyttö on ollut kaikkein perustelluinta ja tarpeellisinta suomalaisten arjessa. Muiden liikennemuotojen kriisiytyminen on johtanut niiden kannattavuuden ja matkustajamäärien romahtamiseen, palvelutason heikentymiseen sekä yhteiskunnan rahoituksen kasvuun, Nieminen sanoo tiedotteessa.

– Kotimaanmatkailu on tänä vuonna lähes kokonaan henkilöauton varassa. Ei ole johdonmukaista ja järkevää, että tässä tilanteessa kiristetään verotusta siinä liikennemuodossa, joka pitää suoraan ja välillisesti Suomen taloutta pystyssä ja suomalaiset liikkeessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?