Bensan ja dieselin vero nousee lauantaina – kertakorotus jopa yli 12 prosenttia - Autot - Ilta-Sanomat

Bensan ja dieselin vero nousee lauantaina – kertakorotus jopa yli 12 prosenttia

Vaikka muutaman päivän päässä odottavat senttikorotukset eivät ehkä äkkiseltään kuulosta suurilta, tietää hinnannousu yksityiskuluttajalle vuodessa jopa yli sadan euron ylimääräistä polttoainelaskua.

Tältä näytti oululaisen polttoaineaseman poikkeuksellisen edullista polttoainetta mainostanut hintataulu juhannuksen 2016 tienoilla. Valmisteverotasoja kyseisen päivämäärän jälkeen nostettu jo kerran.

30.7.2020 6:57

Liikennepolttoaineiden nimellisiä valmisteverotasoja on korotettu vuoden 2011 energiaverouudistuksen jälkeen vuosina 2012, 2014, 2015 ja 2017.

Tämän viikon lauantaista alkaen vuorossa on siis vuosi 2020, kun bensiinin veroa nostetaan nykyisestä 5,3 senttiä litralta (noin kahdeksan prosenttia nykytasosta) ja dieselin 5,6 senttiä litralta (noin 12,7 % nykytasosta).

Kuluttajille luvassa on kuitenkin tätäkin suurempi eli noin 6-7 sentin litrahintainen pumppuhintojen korotus, sillä valtiolle maksettavaksi lankeaa myös veroa veron päälle eli arvonlisäveron osuus.

Mutta onko tuleva veronkorotus takavuosiin nähden pieni vai suuri?

Vertailupintaa kyseiseen kysymykseen voi hakea vaikkapa edellä mainituista edellisistä valmisteverojen korotuksista, joiden yhteenlaskettu korotusvaikutus on ollut valtioneuvoston valmistelumateriaalin mukaan bensiinissä 7,55 senttiä litralta ja dieselissä 8,72 senttiä litralta.

Käytännössä valmisteverot nousevat nyt siis kerralla vain muutaman sentin vähemmän kuin useissa edellisessä korotuksissa yhteensä.

Tankkaajan osalta verotasojen nousua helpottaa kuitenkin polttoaineen tämänhetkinen veroton hintataso, joka on monien iloksi vielä koronaa edeltänyttä aikaa alempana.

Omia tulevaisuuden ajoja miettiessä on kuitenkin hyvä muistaa, ettei nykyinen tai mennyt hintataso ole bensiinin ja dieselinkään tapauksessa tae tulevasta.

Valmisteverot ovat nimittäin litrakohtaisesti kiinteitä, eivätkä liikahda mahdollisten muiden hintakomponenttien nousuista tai laskuista suuntaan jos toiseenkaan.

Lauantaista alkaen pumpulla maksettavaksi lankeava valmistevero on näin ollen bensan osalta jatkossa 75,96 senttiä litralta ja dieselissä 59,48 senttiä litralta. Kaikkiaan Sanna Marinin (sd) hallitus suunnittelee keräävänsä nyt realisoituvan veronkorotuksen turvin valtion budjettiin noin 250 miljoonaa lisäeuroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?