Koeajo: Peräosastaan virtaviivaistetun sähkö-Audin sivupeiliratkaisu hämmentää yhä tottumattoman

Täyssähköisen Audi e-tronin saa nyt myös astetta sliipatummalla korimallilla.

Arvokas herkkuKoeajoautossa oli lisävarusteita yli 30000 euron arvosta. Pelkästään erikoisurheiluistuimet on hinnoiteltu 5 150 euron arvoisiksi. Virtuaaliset sivupeilit saa 1980 eurolla.

25.7.2020 6:57

Sportback-nimellä kaupattava viistoperäinen malliversio antaa Audin e-tronilleki urheilullista olemusta.

Vaikka auto on pääosin sama kuin puolisentoista vuotta sitten tullut SUV-malli, viistompi kattolinja antaa autolle roiman annoksen myös uutuusarvoa.

Sisällä laskevaa linjaa ei huomaa, sillä takatuhdolla keskimittainen mies voi istua ryhdikkäästi ilman, että frisyyri menee sekaisin.

Ajettaessa noin viisimetrisen auton suuren koon huomaa oikeastaan vain peruutettaessa. Kameroista, näytöistä ja sensoreista sun muista avuista huolimatta osin siihen vaikuttaa korkealla seilaava perä, mutta mikäpä on ajaessa, sillä viime vuonna Audi toi e-troniin energiatehokkuutta tehostavan päivityksen.

Ohjaamossa riittää visuaalista vilskettä. Silti ajofiilis pysyy leppoisana. Keskikonsolissa on Audin kalliimpien mallien tapaan kaksi laajaa näyttöä.

Samalla hidastusenergian talteenotto parani ja toimintamatka pidentyi parikymmentä kilometriä.

Tottumattomalle auton sivupeiliratkaisu on aluksi hyvin hämmentävä. Ensimmäisten kymmenien kilometrien aikana katse tavoittaa joka kerta ensiksi perinteisten peilien paikoilla sijaitsevat putkimaiset kamerat, ja vasta hämmennyksen jälkeen tajuaa katsoa ovien sisäpuolelle sijoitettuihin, peilien näkymää markkeeraaviin näyttöihin.

Virtuaalipeilien näkymä on kirkas ja selväpiirteinen.

Miehen kämmenen kokoiset näytöt antavat kirkkaallakin säällä tarkan ja heijastamattoman käsityksen siitä, mitä auton sivuilla ja takaviistossa tapahtuu. Niihin voi siis ehdottomasti luottaa, kunhan ensin on itsensä kanssa sinut.

Ajaminen on vaivatonta ja lähes rauhoittavaa. Kulku on sen verran hiljaista ja tasaista, että takapenkin tiloja voisi kaupata meditaatioretriittejä kaipaaville.

Edessä istuimet itsessään ja myös niiden laajat säätömahdollisuudet ansaitsevat kiitokset. Kaksi sähkömoottoria tarjoaa tehoa riittoisasti – varsinkin kun Sport-asetus on päällä, jolloin auto ottaa tarvittaessa kahdeksan sekunnin ajaksi kaikki voimavarat käyttöönsä. Ohjaustuntuma on kaikissa ajo-ohjelmissa hyvin luonteva, tarkka ja tunnokas.

Takana matkustavat voivat täsmäsäätää ilmastointia.

Myös jarrutusenergian talteenotto sujuu kitkattomasti ja pehmeästi, mikä ei kaikissa sähköautoissa ole itsestäänselvyys. Ihan kaikkea ei auto kuitenkaan siedä, sillä ilmajousituksesta huolimatta kuoppaisella metsätiellä kori ravistaa reippaassa vauhdissa, ja auton 2,5 tonnin omamassan alkaa viimeistään silloin tuntea.

Audi on normista poiketen sijoittanut latausportit auton kummallekin sivulle. Jos löytää pikalatausaseman (150 kW) ajoakun saa puolessa tunnissa liki tyhjästä 80-prosentin valmiuteen. Latauskaapelit kulkevat näppärästi mukana keulasta löytyvässä lokerossa, eivätkä ne näin vie kuljetettavilta tavaroilta tilaa takapaksissa.

Sportback-mallin keula on voimakas. Lisävarusteiset alumiinivanteet ovat saaneet nimekseen Turbine Design.

Lupaus reilusti yli neljänsadan kilometrin toimintamatkasta on yksi auton valteista, mutta koeajon perusteella sen saavuttaakseen 400 kilometrin rajapyykin on vältettävä auton voimavarojen ulosmittaamista.

Ilta-Sanomien avustaja Vesa Eskola osallistui Audi e-tronin ensitestiin Dubaissa 2018 joulukuussa ja totesi kyseessä olevan valmiin paketin pienenpienillä heikkouksilla. Vuonna 2020 viistoperäisestä versiosta voi lausua samat sanat sillä erotuksella, että heikkouksia on vaikea etsiä.

Latausroippeet kulkevat mukana auton keulassa.

No, onhan tuo painavan auton kulutus ja sen vaikutus toimintamatkaan reippaanoloista. Lisäksi muodinmukaisuudesta joutuu maksamaa kolmisen tonnia enemmän SUV:iin nähden. Säästö-Sportbackia tähyävä katselee pienempitehoisen e-tron 50 -version perään.

Audi e-tron Sportback S-line 55 quattro

  • Moottori sähkömoottori 300 kW (408 hv), vääntömomentti hetkellisesti 664 Nm

  • Suorituskyky 0–100 km/h 5,7 s, huippunopeus 200 km/h

  • Toimintamatka 446 km (WLTP)

  • Latausnopeus alle 8½ h (11,0 kW)

  • Ajoakku 95 kWh

  • Kulutus 23,3–25,9 kWh/100 km sähkö

  • CO2-päästöt 0 g/km

  • Voimansiirto A1, neliveto

  • Mitat p 4901, l 1935, k 1616 mm, akseliväli 2928 mm, omamassa 2555 kg, tavaratila 600+60 l

  • Hinta 92780 euroa

KIITÄMME:

- Uljaita voimavaroja

- Levollista ajotunnelmaa

MOITIMME:

- Suuren massan vaikutusta kulutukseen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?