Vielä on aikaa tankata vanhalla hinnalla – bensan ja dieselin pumppuhinta nousee selvästi jo ensi viikolla - Autot - Ilta-Sanomat

Vielä on aikaa tankata vanhalla hinnalla – bensan ja dieselin pumppuhinta nousee selvästi jo ensi viikolla

Polttoaineiden hinnat nousevat elokuun alussa bensiinin osalta automaattisesti noin 6,3 senttiä ja dieselissä 6,9 senttiä litralta.

Tankkaaminen kallistuu jo puolentoista viikon päästä.­

22.7. 6:51

Hallitus ilmoitti syksyn 2019 budjettiriihen yhteydessä kiristävänsä liikennepolttoaineiden verotusta yhteensä noin 250 miljoonalla eurolla. Tuolloin päätetyt hinnankorotukset eivät kuitenkaan astuneet voimaan heti, eli uusien veronkorotusten voimaantulopäivämääräksi määrättiin 1. elokuuta 2020.

Nyt tuo päivä on jo varsin lähellä, eikä tarkan markan autoilijan osalta ole tehtävissä juuri muuta kuin tankin ja kanistereiden täyttäminen piripintaan niin kauan kuin aineita vanhalla hinnalla vielä saa.

Kuukauden vaihtuessa polttoaineiden hinnat nimittäin nousevat arvonlisävero mukaan lukien bensiinin osalta automaattisesti noin 6,3 senttiä ja dieselissä 6,9 senttiä litralta.

Hinnankorotusta tosin helpottaa se, että kummankin mainitun polttoaineen maailmanmarkkinahinta on vielä varsin alhaalla. Nyt voimaan tulevat lisäverot kuitenkin pysyvät mukana bensan ja dieselin litrahinnoissa jatkossakin, muuttuvista tukkuhinnoista huolimatta.

Korotuksen jälkeen omaa polttoainelaskuaan voi toki yhä pienentää tutuin keinoin eli suunnittelemalla ajonsa mahdollisimman vähäisiksi sekä ajamalla mahdollisimman taloudellisesti.

Vanhoista konsteista yksi ei kuitenkaan ole tällä hetkellä käytössä, eli Venäjällä tankkaaminen on koronaviruksen rajusti rajoittaman rajaliikenteen myötä useimmille nyt lähes kokonaan mahdotonta.

Autoilun kuluja voi onneksi yrittää alentaa myös muiden kuin polttoaineseikkojen osalta, kuten laittamalla auto seisontaan pidempien käyttöpaussien ajaksi sekä kilpailuttamalla esimerkiksi vakuutukset.

Lisää bensiinin ja dieselin hinnankorotuksia saattaa hyvinkin olla tiedossa jo syksyllä, jolloin Sanna Marinin (sd) hallitus julkistaa mitä todennäköisimmin ensimmäisiä uusia liikenteen ilmastotoimia koskevia päätöksiään.

Toistaiseksi on myös verraten epäselvää, miten parafiiniseltä dieseliltä jo poistettu verotuki lopulta vaikuttaa kansalaisia kiinnostavan pumppudieselin hintaan. Selvää lienee vain se, että todennäköisesti ei ainakaan alentavasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?