Vuoden auto Suomessa ja Euroopassa -palkinnoilla siunattu Volvo XC40 kattaa voimalinjavalikoimallaan tarpeet hyvin. Tallista löytyy bensiinimoottoriversio sekä manuaali- että kaksoiskytkinautomaatilla, joko etu- tai nelivetoinen bensiinimoottorilla varustettu kevythybridi automaatilla, pistokkeella ladattava hybridi bensiinimoottorilla ja etuvedolla sekä nelivetoinen täyssähköversio.
Suurin sallittu vetopaino on 1 800 kilogrammaa. Hybriditekniikka ei kutista tavaratilaa, jonka vetoisuus on 460 litraa.
Kun latauspisteestä sähköä saavalla XC40 T5:llä on ajanut pari päivää, niin asiat voisivat olla hullumminkin. Auto tuntuu sisätiloja myöten hintansa arvoiselta, mutta yhdessä asiassa Volvo ei nykytuotantomallillaan yllä kehityksen huipulle. Esimerkiksi Mercedes-Benzin tuoreisiin lanseerauksiin nähden XC40:lle, ja totta puhuen monille muillekin, valmistajan lupaama noin 45 kilometrin sähköajon toimintamatka tuntuu vähäiseltä – jotenkin viimevuotiselta.
Ohjaus on tehostettu kevyeksi, mutta ajotilan asetuksilla sitä voi jonkin verran jämäköittää.
Mukautuva digimittaristo ei painota erityisen korostetusti sähköajon toimintamatkaa.
Näin se ruokahalu kasvaa, vaikka moni hoitaneekin päivittäiset työ- ja kauppareissunsa koeajossa toteutuneella 38 kilometrin kantamalla.
Kun maltillista vauhtia 22 asteen lämpötilassa ajettu sähkötaival oli takana, auton 10,7 kilowattitunnin akusto kaipasi evästä. Hetki latauksen alkamisen jälkeen auto alkoi elämöidä huomiota herättävällä sekä pitkäkestoisella huminalla ja hurinalla. Vaikutti siltä, että moottoritilassa käynnistyi jäähdytys, minkä Volvon asiantuntija kysyttäessä vahvistikin. Lämpimällä säällä latauksen aikana korkeajänniteakkua jäähdytetään tehokkaasti, mikä on ihan ymmärrettävää akun kestonkin kannalta, mutta poikkeuksellisen kovaääniselle metelöinnille olisi enemmän perusteita, jos takana olisi ollut tuntikausia moottoritieajoa kovassa helteessä.
– Jäikö moottori käyntiin, auton vierestä kulkenut naapuri kysyi.
Takaistuimilla on hyvin tilaa kahdelle aikuiselle. Avaruuden tunnetta lisää, jos auton hankkii panoraamakatolla.
Ahkera lataaja ajaa sadan kilometrin matkan noin kahden litran kulutuksella. Kun sähkö on vain tukemassa etenemistä, kulutus nousee lukemiin, jotka ovat tavanomaisia XC40:n kokoisilla polttomoottoriautoilla.
Kevyeksi säädetyn ohjauksen myötä kaupunkiajossa auto tuntuu itseään pienemmältä ja ketterämmältä. Pelkällä sähköllä ajettaessa matkustamossa kuulee vain hennon ujelluksen, eikä tarvittaessa heräävä kolmisylinterinen bensiinimoottorikaan erityisesti mölyä, kunnes otetaan kaikki voimavarat käyttöön. Silloin voimalinja viheltää ja pörisee aistittavammin, mutta eristykset suodattavat silloinkin tehokkaasti melua.
Ajoakusto on sijoitettu kardaanitunneliin. Sähkömoottori sijaitsee auton etuosassa.. Suko-pistorasiasta (8A) lataaminen vei viitisen tuntia.
Sähkömoottori on sijoitettu seitsemänpykäläinen kaksoiskytkinautomaatin yhteyteen. Vaihdot sujuvat kyllin pehmeästi, mutta ajosuunnan muutoksissa joystick-tyylinen valitsin vaatii aina ylimääräisen nykäyksen. Siihenkin kai tottuu, mutta muutoin hienosti toteutetussa autossa tällaiset pienet huolet nousevat herkästi pintaan.
Hybriditekniikka ei syö tavaratilaa.
Volvonkin hybridit ovat saaneet kritiikkiä jarrutuntumastaan. Tämänkertaisessa koeajoautossa jarrut vaikuttivat ylitehostetuilta, kunnes kilometrien myötä polkimen painamiseen löytyi oikea tatsi ja lineaarinen vaste.
Koeajoauton R-Design-varustetaso takaa matkantekoa mukavoittavat istuimet. Hallintalaitteista ei uutista löydy, sillä ne ovat tuttuja muista Volvo-malleista. Eipähän Volvoon tykästyneen tarvitse autoa vaihtaessaan opetella uusia niksejä.
Tunnistettavasti nyky-Volvo. Harman-Kardonin äänentoistosta pitää maksaa lisää.
Volvon pystyyn nostetun kosketusnäytön toiminta- ja käyttölogiikasta pitäminen on reaktioiden perusteella persoonakohtaista. Mukavuutta lisännee nyt se, että käyttäjä voi esimerkiksi säätää puheellaan lämpötilaa, määritellä navigoinnin maalin, ja lähettää viestejä.
Sähköllä ladattavien autojen suosion kasvu on Suomessa hyvässä vauhdissa. Siinä markkinassa XC40 T5:llä on hyvät eväät.
Volvo XC40 T5 TwE R-Design aut
Moottori R3, 1 477 cm³, 132 kW (180 hv)/5800 r/min, 265 Nm/1500-3000 r/min Ajoakuston kapasiteetti teoreettinen 10,7 kWh Latausaika Suko 1,8 kW n. 5 tuntia (8A) Toimintamatka 45 km Suorituskyky 0–100 km/h 7,3 s, huippunopeus 180 km/h Kulutus 2,1 l/100 km 95E10 CO2-päästöt 49 g/km Voimansiirto A7, etuveto Mitat p 4 425, l 1 863, k 1 654 mm, akseliväli 2 702 mm, omamassa 1 625 kg, tavaratila 460 l, tankki 54 l Hinta 51 960 euroa
Kiitämme
Hyvin toimivaa voimalinjaa
Houkuttelevaa kokonaisuutta työsuhdeautoilijan silmissä
Moitimme
Sähköajon rajallisuutta
Varustehimon kasvaessa XC60:n tasolle nousevaa hintaa