Karavaanimatkailun suosion kasvu on synnyttänyt parkkisakkorysiä

Monessa kunnassa on vastattu matkailuajoneuvomatkailun suosion kasvuun muuttamalla jokin parkkipaikka tai hiekkakenttä kesäkuukausien ajaksi matkaparkiksi, joka on tarkoitettu matkailuvaunuyhdistelmillä ja matkailuautoilla liikkuvien maksuttomaan leiriytymiseen.

Hämeenlinnan kaupunki markkinoi Hämeensaaren maksutonta matkaparkkia. Kaupunki on kuitenkin merkinnyt matkaparkin niin, että matkailuauton pysäköinti on luvallista vain silloin, kun se toimii matkailuvaunun vetoautona.

15.7.2020 10:45

Hämeen Sanomien mukaan Hämeenlinnan keskustan tuntumassa elokuun loppuun saakka olevasta matkaparkista on muodostunut pysäköinninvalvojille vierailukohde, missä on jaettu paljon pysäköintivirhemaksuja henkilöautoille, joiden omistajat ovat tulleet viettämään aikaa Hämeensaaren alueelle.

Pysäköintipaikan lisäkilvet sallivat matkailuvaunujen pysäköinnin kahden vuorokauden ajaksi. Jos matkaparkki olisi merkitty oikein, siinä olisi myös matkailuauto-lisäkilpi.

Pysäköintivirhemaksujen kirjoittaminen Hämeenlinnan matkaparkkiin pysäköidyille henkilöautoille on ymmärrettävää, onhan kyseessä liikennemerkkien vastainen pysäköinti. Erikoista on kuitenkin se, että Hämeenlinnan pysäköinninvalvonnassa ei ole huomattu jakaa pysäköintivirhemaksuja matkailuautoille, joita on matkaparkissa yleensä enemmän kuin matkailuvaunuja.

Hämeenlinnassa, kuten monessa muussakin kunnassa, matkaparkit on varustettu vain matkailuperävaunu-lisäkilvellä, joka sallii vain ja ainoastaan matkailuvaunut, ei muita ajoneuvotyyppejä – ei edes matkailuautoja.

Klo 17:11: Korjattu pääkuvan tekstistä sana maksullinen sanalla maksuton.

Matkaparkit on tarkoitettu lyhytaikaiseen leiriytymiseen

Matkaparkkeja on merkitty vajavaisesti, mutta henkilöautoja niissä ei siitä huolimatta kannata seisottaa. Matkaparkit on tarkoitettu lyhytaikaiseen leiriytymiseen, joten niissä saattaa olla myös sallitusta pysäköintiajasta kertova lisäkilpi.

Matkaparkki merkitään pysäköintipaikan P-tunnuksella ja sen alapuolella olevilla lisäkilvillä ”matkailuperävaunu” ja ”matkailuauto”. Tai näin matkaparkki pitäisi kilvittää, mutta yllättävän monessa paikassa käytetään vain matkailuvaunun sivuprofiililla varustettu lisäkilpeä.

Matkailuperävaunu-lisäkilpi kieltää pysäköimisen muilla kuin matkailuvaunuilla ja niiden vetoautoilla – ilman vaunua olevat henkilöautot eivät siis saa pysäköidä matkaparkeissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?