Näin rakennetaan unelmien auto valmiiksi 16 tunnissa – uusi sarja tv:ssä alkaa tänään - Autot - Ilta-Sanomat

Näin rakennetaan unelmien auto valmiiksi 16 tunnissa – uusi sarja tv:ssä alkaa tänään

Tältä näyttää valmis Bentley Continental GT. Brittimerkki siirtyi 1998 Volkswagenin omistukseen. Sen jälkeen vuosituotanto on kasvanut tuhannesta 11000 autoon.

Julkaistu: 16.7. 7:03

Brittiläinen dokumenttisarja vie katsojansa kliinisen puhtailta näyttäviin kokoonpanolaitoksiin, joissa synnytetään unelmia.

Viisiosaisessa sarjassa nähdään, mitä kaikkea tilaustyönä tehtävän luksusauton rakentaminen vaatii.

Kyse ei ole vain taikamattomaisen ajettavuuden luomisesta vaan paljon enemmästä. Käy ilmi, että yhdellä asiakkaalla on hallussa kivi kuun pinnasta. Niinpä Aston Martin Valkyrie maalataan kuukivipölyllä. Ihan luonteva ratkaisu.

Ensimmäisessä jaksossa rakennetaan 330 kilometrin tuntivauhtiin kykenevä Bentley Continental GT. Senkin tilaajissa on ihmisiä, joille ei kelpaa mikä tahansa tehtaan ehdottama väri. Jollekin se on suosikkikynsilakan sävy. Jotkut haluavat autoonsa puuosia, jotka ovat peräisin tilaajan omilta tiluksilta. Kun kojelautaan tai istuinten tikkauksiin halutaan timantteja, jokainen ymmärtää, ettei se autokaupan Dacia-tarjous niin kallis olekaan.

Kun 190 000 euroa autostaan maksavan kiinalaisen asiakkaan tilaamaa 12-sylinteristä autoa aletaan rakentaa, 970 työntekijällä ja muutamalla robotilla on 16 tuntia aikaa sovittaa noin 4 000 osaa paikoilleen.

On kiehtovaa nähdä se valtava tarkkuus, joka sekä käsityötä ja tietokoneohjattua lasertekniikkaa leimaa. Jopa pakkotahtiselta vaikuttavaa työskentelyä valvoo ohjelmassa supertietokoneeksi kutsuttu järjestelmä, jotta yhtäkään vääränlaista osaa ei vahingossa mene autoon.

Muissa jaksoissa nähdään, miten Aston Martin, Maserati, Morgan ja ikoninen ”Lontoon taksi” saatetaan tehtaalta tien päälle.

Näin rakennetaan luksusauto, TV2, torstaina klo 20.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?