Tiedätkö mikä asiakirja on välttämätön, kun automatka suuntautuu ulkomaille tai Ahvenan­maalle

Vaikka ulkomaanmatkalla lähes kaikki tarvittavat asiakirjat ovat nykyään digitaalisia, niin ulkomaille autolla aikovan pitää passin lisäksi muistaa yksi paperinen todistus.

Manner-Suomesta poiketen Ahvenanmaalla autoillessa pitää olla paperisen rekisteröintitodistuksen I-osa mukana.

10.7.2020 7:02

Uusien autojen rekisteröintitodistus on nykyisin sähköinen. Kun ajoneuvolla lähdetään ulkomaille, on autossa oltava mukana paperisen rekisteröintitodistuksen I-osa eli tekninen osa, jonka voi tilata Traficomista tai hakea rekisteröiviltä katsastustoimipaikoilta. Tekninen osa tarvitaan, kun matka suuntautuu ajoneuvolla ulkomaiden lisäksi Ahvenanmaalle.

Tarvittavia asiapapereita matkalle ovat suomalainen ajokortti, passi tai henkilötodistus, eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta ja valtakirja, jos kuljettajan nimeä ei näy rekisteröintitodistuksessa omistajana eikä haltijana, Autoliitto opastaa.

Osamaksulla ostetun auton omistajalta tulee pyytää kirjallinen maastavientilupa auton viemiseksi maan rajojen ulkopuolelle.

Kansainvälistä ajokorttia ei vaadita yhdessäkään Euroopan maassa, mutta esimerkiksi Venäjälle autoiltaessa se on suositeltava asiakirja. Monissa maissa pakollisina varusteina ovat ensiapulaukku, palosammutin ja heijastinliivi kaikille matkustajille. Ensiapulaukkua ja palosammutinta suositellaan Norjassa. Heijastinliivi on pakollinen vain Norjassa rekisteröidyille ajoneuvoille.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?