Tarvitsetko kansainvälisen ajokortin? Nyt se onnistuu aiempaa helpommin - Autot - Ilta-Sanomat

Tarvitsetko kansainvälisen ajokortin? Nyt se onnistuu aiempaa helpommin

Puhelinsovellus opastaa kansainvälisen ajokortin tilaajaa.

Julkaistu: 7.7. 15:44

Joissakin maissa tarpeellinen kansainvälinen ajokortti on nyt mahdollista tilata mobiilisovelluksen kautta.

Autoliitto on kehittänyt kansainvälisen ajokortin hakemiseen perinteisten tapojen lisäksi mobiilisovelluksen, joka nopeuttaa ja yksinkertaistaa tilausprosessia. Veloitukseton sovellus on nyt ladattavissa sekä Googlen Play -kaupasta että Applen AppStoresta.

Kortin tilaajaa opastetaan sovelluksessa askel askeleelta. Tilaaja näkee helposti muun muassa, kumpi kansainvälinen ajokortti – vuoden 1968 vai 1949-tieliikennesopimuksen mukainen – kohdemaassa käy vai käykö kumpikaan.

Sovelluksessa voi ottaa myös korttiin kelpaavan valokuvan tai liittää jo valmiiksi digitaalisessa muodossa olevan kuvan mukaan. Kasvokuvaa varten näytöllä on kehys helpottamassa vaatimukset täyttävän valokuvan ottamista. Lopuksi asiakas voi valita, haluaako kortin toimitettuna kotiin postitse vai noutaako sen itse Autoliitosta. Myös kortin maksu onnistuu suoraan sovelluksesta verkkopankin kautta.

Kansainvälinen ajokortti on virallinen, maailman valtakielille tehty käännös kansallisesta ajokortista. Kortin sisällön ja ulkonäön määrittelevät kansainväliset tieliikennesopimukset, Autoliitto määrittelee.

Suomessa Autoliitolla on kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeus. Autoliitto tarkistaa hakijan ajo-oikeuden Traficomilta ennen kortin kirjoittamista. Tähän saakka kortti on voitu hakea täyttämällä hakemuslomake ja toimittamalla passikuva sekä ajokortin valokopio Autoliittoon joko postitse tai käymällä paikan päällä.

Kortteja tarvitaan jatkossakin

Kansainvälisiä ajokortteja on kirjoitettu Suomessa yli 10 000 kappaletta vuodessa ja suunta on ollut ylöspäin. Kasvu johtuu Autoliiton mukaan siitä, että suomalaiset matkustavat aiempaa enemmän ja yhä kaukaisempiin ja eksoottisempiin maihin, joissa halutaan myös ajaa autoa tai vaikka skootteria. Koronapandemia tosin katkaisi korttien kysynnän väliaikaisesti.

Kaikille suomalaisille ei Autoliitto voi kuitenkaan korttia kirjoittaa, vaikka ajo-oikeus olisikin voimassa.

– Esimerkiksi toisessa EU- tai ETA-maassa asuva suomalainen, jolla on suomalainen ajokortti, ei voi saada kansainvälistä ajokorttia kauttamme, vaan se pitää hakea vakituisen asuinmaan korttia myöntävältä taholta, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kertoo.

– Jos vakituinen asuinpaikka on puolestaan esimerkiksi Thaimaassa tai Yhdysvalloissa, me voimme kirjoittaa kansainvälisen ajokortin. Toki jossakin vaiheessa pysyvästi ulkomailla asuville tulee eteen kansallisen ajokortin hakeminen asuinmaassaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?