Ajetaanko sähköpotkulaudalla kävelijän vai pyöräilijän säännöillä? Moni luulee tietävänsä - Autot - Ilta-Sanomat

Ajetaanko sähköpotkulaudalla kävelijän vai pyöräilijän säännöillä? Moni luulee tietävänsä

Sähköiset potkulaudat herättävät tunteita. Läheskään kaikilla ei ole tiedossa se, mitä sääntöjä ajettaessa pitää noudattaa.

Julkaistu: 1.7. 9:42

Harva tietää, että sähköpotkulautaillessa tulee kulkea pyöräilysääntöjen mukaan.

Ihmiset tuntevat sähköpotkulautailun liikennesäännöt heikosti, ilmenee Liikenneturvan tuoreesta kyselystä.

Vain kaksi viidestä tiesi vääräksi väitteen, jonka mukaan sähköpotkulaudalla kuljettaisiin aina kävelyn säännöillä. Todellisuudessa sähköpotkulauta luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi, jolla kuljetaan pyöräilysääntöjen mukaan.

– Kun laitteen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 kilometriä tunnissa, kuten esimerkiksi kaupungeissa vuokrakäytössä olevilla sähköpotkulaudoilla, on kyseessä kevyt sähköajoneuvo. Kevyeksi sähköajoneuvoksi luettavalla sähköpotkulaudalla kuljetaan aina pyöräilysääntöjen mukaan, joten esimerkiksi jalkakäytävillä saa ajaa vain alle 12-vuotias, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu muistuttaa tiedotteessa.

Vastauksissa ilmeni, että kaksi kolmesta on sitä mieltä, että sähköpotkulaudat tekevät kaupunkiliikenteestä aiempaa turvattomamman tuntuisen.

Myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimus osoittaa, että sähköpotkulautojen käyttäjät eivät usein tunne tai välitä noudattaa liikennesääntöjä ja palveluntuottajien antamia ohjeita.

Traficomin tutkimuksen mukaan kypärän käyttämättömyys ja päihtyneenä ajaminen olivat suurimmat yksittäiset tekijät sähköpotkulautailijoille tapahtuneissa onnettomuuksissa.

– Kaupunkiliikenteessä tapahtuu paljon ja nopeasti, joten sähköpotkulaudankin päällä on keskityttävä ajamiseen ja oltava, tietysti, selvin päin. Kypärä kuuluu niin pyöräilijän kuin sähköpotkulautailijankin vakiovarustukseen, Lattu muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?