Kuka vastaa, jos uuden auton viallinen ilmastointi ilmenee vasta seuraavana kesänä?

Auton ilmastointilaitteen viat huomataan usein kesäkuumalla. Entä jos auton oston ja vian havaitsemisen välillä on kulunut kuukausia?

Kuvassa Kia Rion ilmastointilaitteen säätimet. Kuvituskuva.

Kuluttajariitalautakunta on taannoisessa selvityksessään katsonut, että kuluttaja on tehnyt virheilmoituksen kohtuullisessa ajassa, vaikka hän olisikin valittanut viasta vasta auton ostoa seuraavana kesänä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilla kerrotaan tapauksesta, jossa uutena ostetun auton ilmastointilaitteessa havaittiin sivuääniä ja ilmastointilaitteen kompressorin kytkeytyessä päälle autossa ilmeni nykimistä ja tehohäviöitä.

Vikojen ilmetessä autolla oli ajettu vain 1 200 kilometriä. Myyjän mukaan kyse oli auton ominaisuuksista.

Auton tarkastaneen korjaamon toimittaman lausunnon mukaan ilmastointilaitteessa oli havaittavissa resonanssiääniä ja tehohäviöitä. Näitä vikoja ei korjaamon mukaan voitu pitää auton ilmastoinnin tyypillisinä ominaisuuksina.

Auto ei ilmastointilaitteen toiminnasta aiheutuvien tehohäviöiden ja nykimisen sekä sivuäänien vuoksi vastannut kuluttajan aiheellisia odotuksia. Autossa oli siten virhe, jota ei selvityksen mukaan ollut saatu korjattua.

 Myyjän mukaan kyse oli auton ominaisuuksista.

Ilmastointilaitteen aiheuttama moottoritehon aleneminen määriteltiin uudessa autossa ”vähäistä suuremmaksi viaksi”, joten kuluttajalla oli oikeus purkaa kauppa.

Kuluttaja oli kuitenkin saanut auton käytöstä hyötyä, josta hänen oli maksettava korvaus myyjälle. Autolla oli ajettu reilu vuosi, kun asia ratkaistiin kuluttajariitalautakunnassa. Koska auto oli ollut koko käyttöajan virheellinen, lautakunta arvioi käyttöhyödyn määräksi 2 000 euroa. Myyjän tuli maksaa palautettavalla kauppahinnalle myös tuottokorkoa.

Kuluttajariitalautakunta suositti, että myyjä palauttaa kuluttajalle 19 175 euron kauppahinnan, mutta vähentää summasta 2 000 euron käyttöhyödyn ja maksaa lisäksi palautettavalle summalle tuottokorkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?