Saako ajaa ylinopeutta, jos vakavasti loukkaantunut pitää viedä sairaalaan – Asiantuntijat Ylelle: Ei saa, paitsi jos... - Autot - Ilta-Sanomat

Saako ajaa ylinopeutta, jos vakavasti loukkaantunut pitää viedä sairaalaan – Asiantuntijat Ylelle: Ei saa, paitsi jos...

Olet henkilöautolla kuljettamassa tapaturmassa loukkaantunutta ystävääsi sairaalan ensiapuun. Matkan aikana hänen kipunsa pahenevat ja hänestä alkaa vuotaa verta. Saatko ajaa ylinopeutta sairaalaan?

Kuvituskuva.

17.6.2020 6:58

Tällainen kysymys esitettiin Yleisradion liikennevisassa. Sen vastausosiossa kerrottiin, että ”Et saa ajaa ylinopeutta. Uusikaan tieliikennelaki ei salli ajamaan ylinopeutta edes hätätilanteessa.”

Vastaus ei tyydyttänyt kaikkia lukijoita. Niinpä Yleisradio varmisteli vielä asiaa. Sekä Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Raimo Väisänen että Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kertoivat Ylelle, että yksityishenkilö ei lain mukaan saa ajaa ylinopeutta.

Kuitenkaan sekä Väisänen että Tolvanen eivät pidä asiaa yksiselitteisenä, sillä rikoslaista löytyy pykälä pakkotilasta.

– Jos ei ole muuta keinoa ihmishenkeä pelastaa, niin silloin saa pakkotilaan vedoten ajaa ylinopeutta, sanoo professori Tolvanen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?