Hallitus aloittaa tienkäytön hinnoittelun mahdollistavan lain valmistelun – mukana 22 kaupunkia ja kuntaa - Autot - Ilta-Sanomat

Hallitus aloittaa tienkäytön hinnoittelun mahdollistavan lain valmistelun – mukana 22 kaupunkia ja kuntaa

Neuvottelutulos Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunkiseutujen maankäyttö- ja liikennesopimuksista saavutettiin 2.6.2020. Helsingin ja Tampereen seutujen sopimuksissa mainitaan tiemaksut, Turun ja Oulun papereissa maksuista ei sen sijaan löydy sanaakaan.

Julkaistu: 3.6. 11:53

Niin sanotun ruuhkamaksun nimellä kulkevan ajosuoritepohjaisen kilometrimaksun valmistelun mahdollistavat sopimuspaperit allekirjoitettiin eilen tiistaina.

Suomen valtio, pääkaupunkiseudun ja Tampereen kaupunkiseudun kunnat sekä näiden alueiden kuntayhtymät ovat päässeet neuvottelutulokseen, jonka myötä aloitetaan niin sanotun ruuhkamaksun nimellä kulkevan tiemaksulain valmistelu.

Neuvotteluiden – joista viimeinen päättyi eilen – mukaan valtio ryhtyy nyt valmistelemaan tienkäyttömaksujen mahdollistamista koskevaa säädöspakettia, osana Helsingin ja Tampereen seutujen maankäyttö- ja liikennepolitiikkaa.

Vaikka tulevien pykälien tarkemmasta sisällöstä ei olekaan vielä tietoa, on kyseessä joka tapauksessa laki, jonka myötä kansalaisilta voidaan kerätä erilaisia ajoneuvojen suoritteeseen ja sijaintiin pohjautuvia uusia veroja ja maksuja.

Lain valmistelu toteutetaan yhteistyössä sopimuskuntien kanssa, joita ovat pääkaupunkiseudulla Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa, ja Vihti sekä Tampereen seudulla Lempäälä, Kangasala, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Käytännössä ruuhka- tai tiemaksu voisi perustua esimerkiksi maksupisteen ohitukseen ja/tai ajettuun matkaan. Maksua voisi varioida myös ajoneuvotyypin, ajan sekä paikan suhteen. Mikroaalto-, kuvantunnistus- ja GPS-tekniikan ohella tiemaksuja voitaisiin periä lisäksi sähköisellä vinjetillä eli etukäteen tehdyn (sähköisen) ajoilmoituksen perusteella.

Päätökset maksujen käyttöönotosta eivät kuulu nyt sovittuun kokonaisuuteen, eli toistaiseksi kyse on vain uudet tiemaksut mahdollistavasta, ei pakottavasta laista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?