Viikonloppu aikaa opetella uudet pyöräily­säännöt – yksi sääntö koskee myös erityisesti autoilijoita

Pyörätien jatkeen merkinnät muuttuvat uuden tieliikennelain voimaantulon myötä.

Kärkikolmio tai stop-merkki merkitsee autoilijalle väistämisvelvollisuutta pyörätien jatkeella. Kääntyvä autoilija on väistämisvelvollinen risteävää tietä ylittävän pyöräilijän suhteen, kuten väistyvässäkin lainsäädännössä.

29.5.2020 7:02

Maanantaina astuu voimaan uusi tieliikennelaki, mutta kaikki uudet merkit ja merkinnät eivät vielä ole oikeilla paikoillaan.

Yksi oleellisista muutoksista pyöräilijöiden ja autoilijoiden kannalta on se, että pyörätien jatketta risteävän tien väistämisvelvollisuusmerkit muuttuvat.

Pyörätien jatke on kohta, jossa pyörätie risteää ajoradan kanssa. Pyörätien jatke osoitetaan kahdella valkoisella katkoviivalla tai mustana raitana suojatiemaalauksessa.

Vaikka suojatien saa ylittää pyörällä ajaen, niin tässä tilanteessa pyöräilijä on väistämisvelvollinen, ellei liikennemerkeillä toisin osoiteta.

Vaikka väistämisvelvollisuusmerkit muuttuvat, väistämissäännöt pyörätien jatkeella eivät muutu.

Autoilijoiden väistämisvelvollisuus pyörätien jatkeella merkitään jatkossa aina kärkikolmiolla, stop-merkillä tai muulla liikennemerkillä. Nämä merkinnät on toteutettava kesään 2023 mennessä.

Pyöräliitto korostaa tiedotteessaan, että ”jos liikennemerkkiä ei ole asennettu, pyöräilijä on väistämisvelvollinen pyörätien jatkeella.”

Pyöräilijöiden etujärjestö korostaa, että siirtymäaika vaatii erityistä tarkkaavaisuutta.

Muita pyöräilyyn liittyviä uudistuksia ovat:

  • Jos pyörätie on kulkusuuntaan nähden tien vasemmalla puolella, pyöräilijä saa ajaa myös tien oikean laidan pientareella tai ajoradalla, jos se on turvallisempaa kulkureitin tai muun vastaavan syyn vuoksi.

  • Pyöräily on jatkossa mahdollista sallia molempiin suuntiin yksisuuntaisilla kaduilla. Tästä kerrotaan lisäkilvellä. Yksisuuntaisella kadulla ei saa automaattisesti ajaa kumpaankin suuntaan, vaan pyöräilijän tulee varmistaa, onko se juuri tietyllä katuosuudella sallittua.

  • Vilkas pyöräilyreitti voidaan jatkossa merkitä pyöräkaduksi. Pyöräkadulla voi liikkua myös muita ajoneuvoja, mutta pyöräilijät määrittävät liikenteen tahdin ja ovat ensisijaisessa asemassa. Nopeusrajoitus on enintään 30 km/h. Jalankulkijoille on pyöräkadulla yleensä jalkakäytävä. Pyöräkadun tunnistaa liikennemerkistä.

  • Pyörätie on jatkossa lähtökohtaisesti yksisuuntainen. Jos pyörätie on kaksisuuntainen, se merkitään lisäkilvellä. Lisäkilpien asentamisen siirtymäaika kestää kuitenkin 1.6.2027 saakka. Yksisuuntaisen pyörätien tunnistaa myös siitä, ettei sitä ole merkitty väärästä suunnasta tuleville pyörätieksi.

  • Pyöräilijän täytyy käyttää punaista takavaloa pimeällä ja hämärällä.

Pääkuvan tekstiä täsmennetty klo 9.52.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?