Nissanille yli kuuden miljardin dollarin tappiot – 3  000 työntekijän tehdas suljetaan Espanjassa - Autot - Ilta-Sanomat

Nissanille yli kuuden miljardin dollarin tappiot – 3  000 työntekijän tehdas suljetaan Espanjassa

Nissanin työntekijät polttivat renkaita Barcelonassa sijaitsevan tehtaan edustalla torstaina vastalauseena Zona Francan tehtaan sulkemiselle.

Julkaistu: 28.5. 14:00

Japanilaisen autonvalmistajan aie aiheutti levottomuutta Espanjassa. Nissanin on vastaisuudessa tarkoitus keskittyä Japanin, Kiinan ja Pohjois-Amerikan markkinoille.

Japanilainen autovalmistaja Nissan kertoo edellisen tilivuotensa päättyneen yli 6,2 miljardia dollaria (noin 5,6 miljardia euroa) tappiolle. Kyseessä on yhtiön ensimmäinen tappiollinen tilivuosi sitten vuoden 2009.

Vuotta aiemmin yhtiön tulos oli lähes kolme miljardia dollaria (2,7 miljardia euroa) voitollinen.

Ammattiyhdistysväki puhui Nissanin työntekijöille tehtaan ulkopuolella.

Yhtiön tulosta ovat syöneet heikko kysyntä ja automarkkinoiden yleinen heikko tilanne koronaviruspandemian keskellä. Nissan on kärsinyt pahoin myös entisen toimitusjohtajansa Carlos Ghosnin erottamisesta syksyllä 2018 sekä sitä seuranneesta pidätyksestä ja tutkinnasta.

Espanjan hallitus kertoo, että yhtiö on päättänyt sulkea Barcelonassa sijaitsevan 3 000 työntekijän tehtaansa hallituksen päinvastaisista pyrkimyksistä huolimatta. Yhteistyötä tekevät Nissan, Renault ja Mitsubishi kertoivat eilen jakavansa markkinat osaltaan maantieteellisesti. Järjestelyssä Eurooppa jää Renault'n vastuulle.

Nissanin on puolestaan tarkoitus keskittyä Japanin, Kiinan ja Pohjois-Amerikan markkinoille. Yhteistyökumppanit ovat perustelleet uudistusta tehokkuuden ja kilpailukyvyn kohentamisella.

Japanilainen uutistoimisto Kyodo kertoi viime viikolla, että Nissan kertoo työntekijöiden vähentämisestä tilinpäätöksen julkaisun yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?