Tuhansien tuntema legendaarinen taukopaikka avautuu uudelleen - Autot - Ilta-Sanomat

Tuhansien tuntema legendaarinen taukopaikka avautuu uudelleen

Suomen ensimmäinen autoilijoille rakennettu taukopaikka avautuu tauon jälkeen maanantaina.

Vuonna 1952 ensi kerran avatun taukopaikan historia on ollut moninainen. Alkuvuosina pihassa pysähtyivät kaikki Helsinki–Turku -välin linja-autovuorot. Kuva vuodelta 2015.

31.5.2020 15:50

Taukopaikka Lahnajärvi aukeaa uudessa omistuksessa. Kokonaisuuteen kuuluvat kahvila, oma leipomo, ravintola, lähituottajien tilapuoti, yleisölle avoin uimaranta ja kokous- sekä majoitustilat.

Taukopaikka Lahnajärven uutta tulemista vetää Pekka Lounio, joka suunnitteli ensin purkavansa osan rakennuksista.

– Hyvin pian kävi ilmi, että Lahnajärvi on niin paikallisille kuin matkailijoillekin tärkeä paikka, johon liittyi niin paljon tarinoita ja muistoja, että Lahnajärven säilyttäminen tuntui liki kansalaisvelvollisuudelta, Lounio kertoo.

Valtiovarainministerinä 1997 toiminut Sauli Niinistö osti lottokupongin pysähdyttyään Lahnajärvellä.

Vuosikymmenten aikana lukuisille autoilijoille tutuksi tullut taukopaikka sijaitsee Helsingin ja Turun puolivälissä Lahnajärven rannalla. Matkamanna-nimellä olympiavuonna 1952 avattu taukopaikka suljettiin 2008. Taukopaikan suosion kuihtumiseen vaikutti suuresti Helsingin ja Turun välinen uusi E18-moottoritie. Vaikka liikenne vähentyi Helsingintiellä, toiminta jatkui taas 2015. Ennen vuosikymmenen vaihtumista levähdysaluetta kohtasi konkurssi.

Viijhdetaiteilija Meiju Suvas tauolla 1997.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?