Poliisi sanoi taksikuskien ajo­taitojen romahtaneen Helsingissä – Taksifirman pomo HU:ssa: ”Konstaapeli on asian ytimessä”

Taksiuudistus tuli voimaan kesällä 2018, mutta vieläkin seurausvaikutukset puhuttavat.

Taksiuudistuksen jälkeen takseista on riittänyt puhetta.

25.5.2020 16:17

Helsingissä partioiva vanhempi konstaapeli Anders Södermann sanoi tv-sarjassa Poliisit, että taksinkuljettajien ajotaitojen taso on romahtanut taksilain uudistuksen jälkeen.

Helsingin Uutisten mukaan Södermann kuvaili kuljettajien ajotaitoja hirveiksi.

– On päätöntä, että ihminen, joka ei osaa kuljettaa autoa, ajaa ammatikseen taksia, Södermann sanoi tv-sarjassa.

Helsingin poliisilaitos ei HU:n mukaan ota kantaa taksinkuljettajien tasoon, koska asiaa ei ole tutkittu.

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen sen sijaan myöntää, että ”konstaapeli Södermann on aivan asian ytimessä.” Kantosen mukaan Traficomilta haettava ajolupa irtoaa liian helposti.

– Kriteeristö on aika köykäinen, ajoluvan saa todella helposti. Taksi Helsingillä pelkästään Traficomin ajolupa ei riitä, vaan meillä on erikseen koulutuksia sekä laatu- ja kuljettajakoe, Kantonen kertoo.

Traficomin asiantuntija Pasi Parviainen sanoo HU:n uutisessa, että taksiluvan saaminen helpottui siinä mielessä, ettei pakollista koulutusta kokeeseen pääsyyn ole enää.

Taksiuudistus ei mennyt ihan putkeen

Heinäkuussa 2018 voimaan tulleen taksiuudistuksen vaikutukset ovat olleet pääosin kielteisiä. Kuluttajien sekä alalla jo ennen kilpailun vapauttamista toimineiden yrittäjien palaute on pääosin ollut hyvin kriittistä, Ilta-Sanomat kertoi helmikuussa. Artikkelia varten haastateltiin sekä taksin vakiokäyttäjiä että taksiyrittäjiä. Heiltä kysyttiin näkemyksiä siihen, mitkä asiat uudistuksessa ovat onnistuneet ja mitkä epäonnistuneet. Valtaosa näki kilpailun vapauttamisen aiheuttaneen selvästi enemmän negatiivisia kuin positiivisia vaikutuksia. IS kokosi näiden näkemysten pohjalta taksiuudistuksen onnistumisten ja epäonnistumisten listan. Lue lisää tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?