Raskaan matkailuauton enimmäisnopeuden nostaminen edellyttää käyntiä konttorilla

Yli 3,5-tonnisen matkailuauton suurin sallittu ajonopeus nousee vain muutoskatsastuksen myötä.

Matkailuautosta saa poistaa 1.6. ajoneuvokohtaisesta nopeusrajoituksesta kertovan tarran, mutta yli 3,5-tonninen matkailuauto ei muutu ”satasen autoiksi” ilman muutoskatsastusta.

20.5.2020 13:43

Ilta-Sanomat uutisoi varhain keskiviikkona, että valtaosalla yli 3,5-tonnisista matkailuautoista saa ajaa 1. kesäkuuta alkaen 100 km/h, jos tiekohtainen rajoitus sen sallii.

Myöhemmin aamupäivällä Liikenteen turvallisuusvirasto Traficom julkaisi tiedotteen, josta käy ilmi, ettei enimmäisnopeuden nousu tapahdu automaattisesti. Kokonaismassaltaan yli 3 500 kilogramman matkailuauton suurin sallittu nopeus pysyy lukemassa 80 km/h, jos omistaja ei huolehdi katsastusvelvoitteesta.

Jos yli 3,5-tonnisessa matkailuautossa on lukkiutumattomat jarrut sekä turvavyöt ja pääntuet kaikilla ajon aikana käytettävillä istuimilla, sen voi katsastaa niin sanotuksi ”satasen autoksi”. Turvavarusteiden olemassaolo todetaan uusien autojen osalta rekisteröintikatsastuksessa ja vanhempien autojen kohdalla muutoskatsastuksessa, ja sallitusta 100 km/h:n nopeudesta tulee tässä yhteydessä merkintä auton rekisteritietoihin.

Yli 3,5-tonnista matkailuautoa ei ole pakko katsastaa ”satasen autoksi”, mutta jos siihen päädytään, muutoskatsastus tehdään raskaan kaluston luvat saaneella katsastusasemalla. Muutoskatsastuksen hinta riippuu katsastusasemasta, mutta 100 km/h:n nopeuden saanee alle sadalla eurolla.

Paketti- ja kaksikäyttöautot sekä enintään 3,5-tonniset matkailuautot vapautuvat sen sijaan automaattisesti ajoneuvokohtaisesta nopeusrajoituksesta, eli Traficom poistaa niiden rekisteritiedoista turhia nopeusmerkintöjä kesäkuun aikana.

Erikoisautoiksi luokiteltujen vanhempien autojen sallittuihin nopeuksiin ei tule muutoksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?