Uusi päätös: Osalla ajoneuvoista sallittu enimmäisnopeus nouseekin - Autot - Ilta-Sanomat

Uusi päätös: Osalla ajoneuvoista sallittu enimmäisnopeus nouseekin

Linja-autoissa, joilla saa ajaa 100 km/h, pitää olla takana enimmäisnopeudesta kertova merkki, mutta yli 3,5-tonniset ”satasen matkailuautot” on vapautettu merkkivaatimuksesta.

Julkaistu: 20.5. 6:54

Valtaosalla yli 3,5-tonnisista matkailuautoista saa ajaa 1.6. alkaen 100 km/h, jos tiekohtainen rajoitus sen sallii.

Matkailuautojen enimmäisnopeuksien nosto toteutuu sittenkin SF-Caravan ry:n ja Matkailuajoneuvotuojat ry: esityksen mukaisesti.

Vielä pari kuukautta sitten Traficomista kerrottiin Ilta-Sanomille, että aiemmin tehtyjä päätöksiä ei oltaisi muuttamassa alan edunvalvontajärjestöjen esitysten pohjalta.

Traficomissa tuuli muuttui, joten 1. kesäkuuta alkaen suurimmalla osalla yli 3,5-tonnisista matkailuautoista enimmäisnopeus on nykyisen 80:n sijaan 100 km/h. Enimmäisnopeuden noston ulkopuolelle jäävät lähinnä vain ne autot, joissa ei ole lukkiutumattomia ABS-jarruja.

Yli 3,5-tonniset matkailuautot rinnastetaan suurimman sallitun nopeuden osalta linja-autoihin. Jos Traficom ei olisi tehnyt alan järjestöjen toivomia lievennyksiä, niin ”satasen matkailuautoissa” olisi pitänyt olla takaapäin suojattu kuljettajan paikka. Turvaseinän rakentaminen on kuitenkin käytännössä mahdotonta, eikä tämä vaatimus nyt siis koske matkailuautoja.

Isoissa matkailuautoissa ei vaadita myöskään ajopiirturia eikä ajoneuvokohtaisesta 100 km/h:n enimmäisnopeudesta kertovaa kilpeä. Jälkimmäinen jousto tarkoittaa sitä, että on matkailuauton suurin sallittu enimmäisnopeus mikä tahansa, se ei näy ulospäin.

Jo aiemmin oli selvää, että 1. kesäkuuta alkaen kaikilla enintään 3,5-tonnisilla matkailuautoilla saa ajaa tiekohtaisten rajoitusten mukaan. Muutos koskee kaikkia tämän kokonaispainoluokan autoja, joten siihen ei liity esimerkiksi vaatimusta ABS-jarruista – jollaiset toki on kaikissa hiukankin tuoreemmissa matkailuautoissa.

Uuden tieliikennelain myötä tulevat enimmäisnopeuksien nostot koskevat vain matkailuautoja, eivät siis matkailuvaunuyhdistelmiä. Vaunua saa vetää jatkossakin korkeintaan nopeudella 80 km/h.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?