Uusi katsastussääntö voimaan tästä päivästä alkaen – kaikkia autoja ei tarvitse enää käyttää konttorilla aiempaan tahtiin

Uusi katsastuslainsäädäntö astuu voimaan tänään 14. toukokuuta.

Muutos koskee museoautojen ja -moottoripyörien osalta 1990- ja muiden ajoneuvojen puolesta kaikkia 1980-lukua vanhempia ajoneuvoja.

14.5.2020 6:59

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä. että kaikkien yksityiskäytössä olevien yli 40 vuoden ikäisten moottoriajoneuvojen katsastus on jatkossa voimassa aina kaksi vuotta kerrallaan, ajoneuvon muusta kunnosta tai ilmiasusta riippumatta.

Yli 40-vuotta vanha ajoneuvo saa tänä vuonna pidemmän katsastusvälin 14.5.2020 tai sen jälkeen hyväksytystä katsastuksesta, jos sen käyttöönottovuosi on 1979 tai aiempi eikä ajoneuvoa ole merkitty käytettäväksi luvanvaraiseen henkilö- tai tavaraliikenteeseen.

Helpotuksia on luvassa myös yksityiskäytössä oleville museoajoneuvoille, jotka katsastetaan iästä riippumatta tästä eteenpäin aiempaa vuosirajakäytäntöä harvemmin eli kaikissa tapauksissa ainoastaan neljän vuoden välein.

Kaikki luvanvaraisessa henkilö- tai tavaraliikenteessä, kuten esimerkiksi taksikäytössä olevat museoajoneuvot – perävaunuja lukuun ottamatta – on tosin edellisestä poiketen jatkossa katsastettava kerran vuodessa.

Aiemmin esimerkiksi museotaksit tuli katsastaa kesäkuun loppuun mennessä kahden tai neljän vuoden välein riippuen käyttöönottovuodesta.

Yli 40-vuotiaita ajoneuvoja on Suomessa rekisterissä noin 30 000 kappaletta. Museoajoneuvoja taas löytyy maasta hieman tätä suurempi määrä, eli yhteensä vajaat 40 000 kappaletta.

Kumpaisenkin ajoneuvoryhmän katsastusvälien harventamista on perusteltu kansalaisille koituvien ajallisten ja rahallisten kustannusten pienentämisellä.

Katsastusaikavälimuutokset tulevat voimaan sen jälkeen, kun ajoneuvo seuraavan kerran katsastetaan nykyisten säädösten mukaisesti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?