Koronaraportti esittää hallituksen harkittavaksi paitsi kovempia poltto­aineveroja myös henkilö­kuljetusten lisä­verottamista

Osa koronakustannuksista maksatettaneen liikkumisen hinnassa. Tarkasteluun tulevat liikenteen osalta sekä polttoaineet että henkilökuljetusten alennettu arvonlisävero.

Liikenteen massiivisten päästöleikkausten, koronaelvytyksen sekä lisäverotulojen keräämisen suhde alkaa selvitä todennäköisesti syksystä alkaen. Hallitus on jo ehtinyt ilmoittaa, ettei liikennepäästöjen vähentämisestä ja muista ilmastotavoitteista olla missään nimessä tinkimässä.

13.5.2020 7:01

Työelämäprofessori Vesa Vihriälän, talousnobelisti Bengt Holmströmin, taloustieteilijä Sixten Korkmanin ja professori Roope Uusitalon kirjoittama ”Talouspolitiikan strategia koronakriisissä” -raportti ehdottaa hallituksen harkittavaksi useita autoiluun ja liikenteeseen vaikuttavia toimenpiteitä.

Näistä ensimmäinen on fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristäminen edelleen, mikä on linjassa myös Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan, professori Markku Ollikaisen raportin liitemuistiossa esittämien ajatusten kanssa.

Ollikaisen mukaan polttoaineiden kuluttajahinta on laskenut koronan myötä kymmenillä senteillä per litra, mikä tuo mukanaan reilustikin Suomen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden kanssa linjassa olevaa lisäkorotusvaraa.

Julkisen liikenteen liput ja taksimatkat kallistuvat?

  Toinen raportin sivuamista liikenteen veroista on puolestaan henkilökuljetusten alennettu arvonlisävero, jota työryhmä ehdottaa tarkasteltavaksi ja harkittavaksi seuraavasti:

  ”Arvonlisäveron nostaminen riittävien verotulojen aikaansaamiseksi, mieluummin alennettuja kantoja kuin yleistä tasoa korottamalla.”

  Yksi mainituista alennetuista kannoista kuuluu siis henkilökuljetukselle, jonka arvonlisävero on perustason 24 prosentista poiketen tasan kymmenen prosenttia.

  Tyypillisiä henkilökuljetuspalveluja ovat esimerkiksi erilaiset joukkoliikenne- ja taksikyydit.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?