Kansanedustajat vaativat koronaelvytyksenä valtakunnallista baanaverkkoa pyöräilijöille – ”Unelma ollut olemassa pitkään”

Vihreiden kansanedustajat Jenni Pitko ja Tiina Elo ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen valtakunnallisen pyöräbaanaverkoston pikaisesta elvytystyyppisestä rakentamisesta Suomeen.

”Unelma valtakunnallisesta pyöräbaanaverkostosta on ollut olemassa jo pitkään”, Jenni Pitko (vihr) toteaa hankkeesta kertovalla verkkosivullaan.

7.5.2020 9:50

Pitkon ja Elon allekirjoittaman kysymysasiakirjan mukaan valtakunnan laajuinen pyöräbaanaverkosto ”nitoisi Suomen pyöräreitit yhdeksi kokonaisuudeksi ja mahdollistaisi niiden suunnitelmallisen kehittämisen”.

Valtava reittiverkosto, jonka osalta edustajat mainitsevat muun muassa pelkästään valtion teitä koskevan tarpeen peräti 500 uudelle pyörätiekilometrille, vähentäisi edustajien mukaan myös liikenteen päästöjä ja toisi työpaikkoja.

Dokumenteissa unelmaksikin kutsuttu hanke olisi siis valtakunnallinen, ”yhtenäinen ja laadukas pyöräreittien verkosto”, joka koostuisi valtion ja kuntien ylläpitämistä ”laadukkaista pyöräreiteistä, jotka palvelisivat pyörällä tapahtuvaa työ- ja asiointiliikennettä, matkailua sekä virkistystä niin lyhyillä kuin myös pidemmillä matkoilla esimerkiksi kaupunkien ja taajamien välillä”.

Uusi pyöräväyläverkosto luotaisiin olemassa olevien pyöräreittien laatua parantamalla sekä niitä suunnitelmallisesti laajentamalla.

Vihreiden edustajien hankkeella saattaa olla jopa mahdollisuuksia toteutua, sillä hallitus – jossa myös vihreät ovat mukana – on jo päättänyt, että koronaviruksen aiheuttaman taloudellisen kriisin elvytystoimet tehdään linjassa hallituksen ilmastotavoitteiden kanssa.

Vaatimuksensa lopuksi edustajat esittävätkin kysymyksen: ”Milloin valtakunnallisen pyöräbaanaverkoston suunnittelu ja toteutus aloitetaan?”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?