Sähkötekniikan diplomi-insinööri ja Energiateollisuus ry:n asiantuntija Tuukka Heikkilä, Suomen Autoteknillinen Liitto SATL ry:n puheenjohtaja ja Taitotalon kehitysjohtaja Kari Kaihonen, Metropolian autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho, sähkö- ja hybridiajotekniikan kouluttaja ja asiantuntija Frans Malmari Diagnolta sekä kolme muuta autotekniikan alan suomalaista asiantuntijaa vastaavat ingressin kysymykseen seuraavasti:
Litiumakun käyttöikää mitataan ja ilmoitetaan tyypillisesti joko käyttösykleinä (eli montako kertaa akku puretaan ja ladataan täydestä tyhjäksi) tai läpimenneen energian määränä.
Nykyaikaisen täyssähköauton akun tyypillinen kennovalmistajien ilmoittama sykli-ikä on noin 1 500–3 000 täyttä sykliä, jonka jälkeen valmistaja lupaa alkuperäisestä kapasiteetista olevan jäljellä vielä 80 %. 100 kWh akulla ja tyypillisellä 20 kWh/100 km kulutuksella päästään siis 2 000 syklillä n. miljoona kilometriä, ja akkukapasiteettia olisi silti jäljellä vielä vähintään 80 kWh (eli auton toimintamatka olisi pienentynyt noin 500 km:stä 400 km:iin).
Tämäkään ei siis vielä tarkoita, ettei akku olisi käyttökelpoinen ja toimiva, vaan ainoastaan kapasiteetti pienenee ja 80 % tasoa alkuperäisestä pidetään ”hyvän” rajana.
Hybridiautojen akut suunnitellaan ja valmistetaan hieman eri tavalla ja kestämään suurempaa syklimäärää rajummalla käytöllä. Vaikka lataushybridin akku ajettaisiin ja ladattaisiin täyteen joka päivä, voidaan silti aivan hyvin odottaa yli kymmenen vuoden käyttöikää ilman, että käyttäjä huomaa käytettävässä rangessa (sähkötoimintamatkassa) muutoksia.
Myös käyttäjä voi itse vaikuttaa akun kestoikään – ajaminen aivan tyhjäksi ja lataaminen täysin täyteen ikäännyttää akkua nopeammin kuin akun käyttäminen esimerkiksi 30–90 % varaustiloissa. Toisaalta akku täytyy aika-ajoin ladata myös aivan täyteen, jotta akunhallintajärjestelmä pystyy tasapainottamaan kennojen välille syntyneet varauserot.
Säilyttäminen pitkiä aikoja (viikkoja – kuukausia) joko aivan täytenä tai tyhjänä voi pilata akun suhteellisen nopeasti. Tästä syystä autovalmistajat suosittelevatkin, että mikäli auto jätetään seisomaan paria viikkoa pidemmäksi aikaa, tulee akku varata tai purkaa noin 25–50 % varaustilaan. Tätä kirjoitettaessa tyypilliset autovalmistajien takuuajat ovat noin 5–10 vuotta ja 160–200 tkm.
Ilmaisen sähköauto-oppaan voit ladata käyttöösi SATL ry:n kotisivuilta.