Korona-aika näkyy poliisin pysäyttämissä autoilijoissa yhä selvemmin – tilastossa tapahtunut historiallinen käänne - Autot - Ilta-Sanomat

Korona-aika näkyy poliisin pysäyttämissä autoilijoissa yhä selvemmin – tilastossa tapahtunut historiallinen käänne

Rattijuopumukseen syyllistynyt kuljettaja - olipa kyseessä sitten alkoholi tai muu aine - tuomitaan sakkoon tai enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen. Törkeästä rattijuopumuksesta rangaistus on vähintään 60 päiväsakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Mahdolliset vamman- tai kuolemantuottamukset lisäävät rangaistuksen kokonaismäärää.

Julkaistu: 4.5. 13:56

Poliisi on ryhtynyt julkaisemaan verkkosivullaan hälytystoimintaan liittyviä uusia tilastoja otsikolla ”Rikollisuus ja koronavirus”.

Kyseisten aivan uunituoreiden tilastojen mukaan rikoslakirikosten kokonaismäärä on laskenut, mutta kotihälytysten, rattijuopumusten ja törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrät ovat nousussa.

Näistä liikenneturvallisuuden törkeät vaarantamiset koskevat erityisesti törkeitä ylinopeuksia, jotka ovat tilastojen perusteella viime viikkoina lisääntyneet viikko viikolta, minkä lisäksi myös yhteismäärissä ollaan edellisvuotta edellä.

Samoin päihtyneiden määrä liikenteessä on lisääntynyt.

Todellinen kova uutinen löytyy huumeiden ja alkoholin kääntyneestä suhteesta liikenteestä:

”Huumerattijuopumusten osuus rattijuopumuksista on historiassa ensimmäistä kertaa kääntynyt suuremmaksi kuin alkoholirattijuopumusten”, poliisin tiedote summaa suorastaan historialliseksi joskin samalla myös ikäväksi ja viime vuosien kehityksen valossa hyvin odotetuksikin luonnehdittavan tilastokäänteen.

Lopputuloksena entistäkin arvaamattomampia päihtyneitä

Huumaavien aineiden vaikutukset kuljettajan ajokykyyn vaihtelevat aineesta riippuen.

Käytännössä huumeet vaikuttavat arviointi-, havainnointi- ja reaktiokykyyn, reaktioaikaan sekä motorisiin toimintoihin, joskin mm. aineista ja annosmääristä riippuen keskenään hyvin eri tavoin.

Aineista esimerkiksi amfetamiini, metamfetamiini, kokaiini voivat lisätä riskinottoa ja aggressiivista käytöstä sekä vääristää näkemähavaintoja, kun taas kannabis ja opioidit hidastavat reaktiokykyä, vääristävät käsitystä etäisyyksistä ja nopeudesta sekä heikentävät keskittymiskykyä.

Huumeet saattavat aiheuttaa myös erilaisia näkö- ja kuuloharhoja, jotka vaikeuttavat liikenteessä erityisesti nopeuden ja etäisyyksien arviointia.

Lääkeaineista liikenteessä väärinkäytetään useimmiten rauhoittavia ja unilääkkeitä, kuten bentsodiatsepiineja. Erilaisten aineiden yhteisvaikutukset voivat lisäksi olla ennalta-arvaamattomia ja hyvinkin voimakkaita kasvattaen onnettomuusriskiä entisestään.

Huumeiden ja lääkeaineiden aiheuttamat onnettomuudet muistuttavat alkoholin aiheuttamia onnettomuuksia, koska onnettomuuteen johtaneet fyysiset ja psyykkiset vaikutukset ovat usein samanlaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?