Hallitus esittää uutta autoverolakia: Voimaan tammikuussa 2021 – virittäjien verorangaistus aiotaan poistaa

Nykyinen autoverolaki aiotaan uudistaa lakiteknisesti kokonaan, paria salassapitoa koskevaa pykälää lukuun ottamatta. Itse verotasot eivät kuitenkaan uudistuksessa muutu.

Nykylain mukaan esimerkiksi mopoauto muuttuu verotettavaksi nelipyöräksi, jos sen suurin rakenteellinen nopeus on yli 45 kilometriä tunnissa, ottomoottorin sylinteritilavuus on yli 50 kuutiosenttimetriä tai sähkömoottorin tai muun polttomoottorin suurin nettoteho on yli neljä kilowattia.

24.4.2020 12:09

Autoveron osalta hallituksen esittämä uunituore lakiuudistus selkeyttää esimerkiksi auton verottoman ja verollisen käytön suhdetta, eli ajoneuvon verollisesta käytöstä seuraa jatkossa yleensä aina velvollisuus maksaa autovero.

Muutoksia on siis tulossa muun muassa autojen maahantuontiin liittyvään tilanteeseen, jossa ajoneuvo otetaan käyttöön ennen sen rekisteröintiä.

Esitys ei kuitenkaan ole tuomassa muutoksia itse autoveron määrään tai muihin keskeisiin veroperusteisiin.

Varsinaisena kansalaisia koskettavana uutuutena uudessa autoverolaissa esitetään kuitenkin verohistoriallisesti merkittävää autoveron suorittamisvelvollisuuden poistamista ”sellaisesta ajoneuvon rakenteen muutoksesta, joka todetaan ainoastaan ajoneuvon nopeus mittaamalla”.

Käytännössä kyseinen säännös on koskenut poliisin toteamia kevyiden kaksipyöräisten moottorikäyttöisten ajoneuvojen, kolmipyöräisten mopojen ja kevyiden nelipyörien viritystilanteita, joissa maksuun on sakkojen ohella määrätty myös ns. moottoripyörän autovero.

Autoveron nimellä kannettua rangaistusmuotoista viritysveroa ei siis tarvitsisi jatkossa enää maksaa, jos esimerkiksi mopoautoa viritetään laittomasti niin, että vain sen huippunopeus muuttuu.

Muutoksen syynä on esityksen mukaan se, että viritettyjen mopojen ynnä muiden pienajoneuvojen autoverotus aiheuttaa viranomaisille merkittävästi hallinnollista työtä ja on valtiontalouden kannalta ylipäätään merkityksetöntä.

Liikenne- ja viestintävirasto teki viritystapauksissa vuonna 2019 noin 200 maksuunpanopäätöstä ja autoveroa kannettiin päätösten perusteella yhteensä noin 25 000 euroa.

Verotusmenettelyjen muuttaminen on osa uudistusta, jonka ensi vaiheessa valmiste- ja autoverotuksen toimittaminen siirrettiin Tullilta Verohallinnolle.

Uudet autoveropykälät tulisivat ehdotuksen mukaan voimaan 1. tammikuuta 2021 alkaen.

Mopot ja mopoautot ovat autoverovapaita

Kevyet kaksipyöräiset moottorikäyttöiset ajoneuvot, kolmipyöräiset mopot ja kevyet nelipyörät ovat vapaita autoverosta.

Verovapauden edellytyksenä on vielä voimassa olevan autoverolain mukaan se, että ajoneuvo täyttää ajoneuvoluokkansa mukaiset edellytykset, kuten rakenteellista nopeutta koskevat säännökset. Jos kyseiset edellytykset eivät täyty, katsotaan kyseessä olevan ”autoverolain soveltamisalaan kuuluva verollinen moottoripyörä tai nelipyörä”.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?