Hinattaessa rikotaan usein kahta liikennesääntöä – tiedätkö, mikä on suurin sallittu hinaus­nopeus moottori­tiellä?

Hinattaessa rikotaan yleisesti kahta liikennesääntöä.

Ennen hinaukseen ryhtymistä pitää sopia ajoreitti, pysähtymispaikat ja muut etenemiseen vaikuttavat asiat.

24.4.2020 6:58

Moottorikäyttöistä ajoneuvoa sen omien pyörien varassa hinattaessa suurin sallittu nopeus on tietyypistä riippumatta 60 km/h, jos hinaajalle tai hinattavalle ei ole säädetty tai määrätty vielä sitäkin alhaisempaa nopeutta.

Tämän asian moni hinaaja unohtaa varsinkin moottoritiellä.

Toinen yleinen hinauksessa tehtävä liikennerikkomus liittyykin juuri hinaamiseen moottori- tai moottoriliikennetiellä: sitä tehdään, vaikka sitä ei saa tehdä käyttäen köyttä, vaijeria tai muuta vastaavaa välinettä.

Rikkoutuneen ajoneuvon saa kuitenkin hinata mainittua välinettä käyttäen pois moottori- tai moottoriliikennetieltä lähinnä seuraavan luvallisen poistumiskohdan kautta. Suomeksi tämä tarkoittaa menosuunnassa seuraavaa poistumisramppia, sillä moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä ei saa kääntää autoa tulosuuntaan eikä peruuttaa.

Hinauksessa molempien ajoneuvojen kuljettajien pitää tietenkin tietää, mitä ollaan tekemässä, ja ajoneuvojen kuljettajilla pitää olla kyseisten ajoneuvojen kuljettamiseen oikeuttava ajokortti.

Ennen hinaukseen ryhtymistä pitää sopia ajoreitti, pysähtymispaikat ja muut etenemiseen vaikuttavat asiat. Hinattavien ajoneuvojen välin pitää olla 3–6 metriä. Kiihdyttäessä on ensin otettava varovasti köydestä löysät pois, ettei nykäys riko autojen rakenteita. Hidastettaessa köysi on pidettävä suorana hinattavan auton jarruilla.

Jarru- ja ohjausvikaisia ajoneuvoja ei saa hinata köydellä. Vaikka käytössä olisi hinauspuomi, hinaus kannattaisi näissä tapauksissa silti jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Kuljettajattoman ajoneuvon hinaamisen mahdollistavan hinausapuvaunun eli dollyn käyttö loppuu 1. kesäkuuta voimaan tulevan uuden tieliikennelain myötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?