Kannattaako sähköauton hankintaa vielä siirtää? Autotekniikan suomalaiset asiantuntijat vastaavat

Lataushybridi on autoalan teknisten asiantuntijoiden mukaan hyvä vaihtoehto sähköautolle.

Pidempään odottamalla saa paremman sähköauton, mutta odottamisessa on myös miinuspuolensa. Yleisesti ottaen voi todeta, että jos autolle on tarve, kannattaa tarpeenmukainen auto hankkia. Kuvassa täyssähköisen Ford Mustang Mach E:n ohjaamoa.

26.4.2020 11:12

”Ajan pitkiä matkoja. Kannattaako siirtää sähköauton hankintaa muutamalla vuodella, jos ei ole kiire?”

Suomen autoteknillinen liitto SATL ry:n uuden oppaan mukaan lähtökohtaisesti ei, mikäli kummempaa perustetta ei hankinnan esteeksi löydy. Näin oppaassa vastataan kysymykseen:

Ei ole syytä lykätä sähköauton hankintaa perustuen johonkin, joka tapahtuu ehkä joskus.

Pitkiä matkoja pystyy jo ajamaan sähköautolla ja pikalatausasemien yleistyminen vähentää akkukapasiteetin tarvetta merkittävästi. Hyvä vaihtoehto on myös ladattava hybridi, koska kaupunkiajot voi ajaa sähköllä ja pitkillä matkoilla polttomoottori on hyötysuhteeltaan parhaimmillaan, autoalan teknistä näkökulmaa painottavan oppaan vastaus kuuluu ja jatkuu:

Sähköautot toki kehittyvät koko ajan, joten pidempään odottamalla saa paremman auton. Viime vuosina kehitystä on tapahtunut erityisesti pikalatausnopeuksissa. Toisaalta autojen hintoihin voi vaikuttaa moni yllättävä asia, kuten poliittiset päätökset. Esimerkiksi vuoden 2019 lopulla moni autovalmistaja ryhtyi myymään tuntuvalla alennuksella sähköautoja välttääkseen Euroopan Unionin päästötavoitteiden rikkomisesta uhkaavat sakot, jotka voivat olla yli 10 000 euroa autoa kohti.

Välttyäkseen sakolta autovalmistajien koko malliston on vuonna 2020 alitettava keskimäärin 95 g/km hiilidioksidipäästöt. [lähde]

Vastauksen ovat laatineet sähkötekniikan diplomi-insinööri ja Energiateollisuus ry:n asiantuntija Tuukka Heikkilä, SATL:n puheenjohtaja ja Taitotalon kehitysjohtaja Kari Kaihonen, Metropolian autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho, sähkö- ja hybridiajotekniikan kouluttaja ja asiantuntija Frans Malmari Diagnolta sekä kolme muuta autotekniikan alan suomalaista asiantuntijaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?