IS selvitti: Škoda Octavian vakuutuksissa enimmillään 200 euron hintaero

Suosikkimallin kohdalla autovakuutusten hintahaarukka on yli 200 euroa. Asuinpaikka vaikuttaa vakuutushintoihin bonuksia enemmän.

Vakuutusten hakuehdoissa farmarikorisessa Octaviassa oli 1,5-litrainen moottori. Esimerkkiauton matkamittarissa oli 15 000 kilometriä.

21.4.2020 11:11

Tässä Ilta-Sanomien automallikohtaisen vakuutushintavertailun kolmannessa osassa vakuutushinnat haettiin Vakuutuslaskuri.fi-palvelusta Suomen viime vuosien myydyimmälle automallille Škoda Octavialle.

Hakuehdoissa farmarikorisessa Octaviassa oli 1,5-litrainen moottori. Autolla oli ajettu 15 000 kilometriä.

Hinnat haettiin tällä kertaa saman ikäisille henkilöille. Sekä 59-vuotias kaarinalainen nainen että saman ikäinen hyvinkääläinen mies ajavat vuodessa reilut 30 000 kilometriä. Kummankin autovakuutukset ovat samassa yhtiössä. Miehellä on omasta yhtiöstään täydet 80 bonusta, mutta naisen bonusprosentti on pitkästä vahingottomasta historiasta huolimatta vain 70, joten hänen kannattaisi ehkä kilpailuttaa tai ainakin tarkistuttaa autovakuutuksensa.

Kuten vakuutusjuttusarjan edellisessä osassa kerrottiin, vakuutusmaksuihin vaikuttaa eniten auton omistajan vahinkohistoria ja ikä. Sukupuoli ei vaikuta vakuutusmaksuihin, mutta asuinpaikka vaikuttaa.

Huomioivatko laskurit asiakassuhteen?

Asuinpaikkojen väliset hintaerot johtuvat onnettomuuksien määristä. Vaikka Hyvinkää on kauempana pääkaupunkiseudusta kuin Kaarina Turusta, niin Uudellamaalla peritään kovempia vakuutusmaksuja. Asuinpaikan ero kompensoi lähes kaikissa yhtiöissä naisen pienemmän bonukset. Vain Ifillä ja Pohjolalla naisen kaskovakuutukset ovat kalliimmat kuin miehen.

Pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi Octavialle haettiin kaksi erilaista turvalaajuusvaihtoehtoa, jotka ovat Vakuutuslaskuri.fi:n terminologiassa Perus+ ja Laaja+. Kyseisten turvalaajuuksien hinnat sisältävät myös liikennevakuutuksen osuuden. Pohjantähdellä, joka osoittautui jo Perus+-tasolla muita kalliimmaksi vakuuttajaksi, ei ole tarjota Laaja+-tasoista vakuutusta.

Näiden vakuutushintavertailujen esimerkkihenkilöt ovat siis oikeita henkilöitä, joten hintoihin vaikuttaa iän ja asuinpaikan lisäksi myös heidän todellinen vahinkohistoriansa.

Vakuutuslaskuri.fi käyttää vakuutusyhtiöiden omia laskureita, joten hintaan saattaa vaikuttaa myös esimerkkihenkilön oma vakuutusyhtiö. Tätä arvausta tukee se, että esimerkkihenkilöiden ”oma” yhtiö menestyi tässä hintavertailussa selvästi paremmin kuin mitkä olivat kyseisen yhtiön tulokset aiemmin julkaistuissa Nissan Qashqain ja Volvo XC60:n vakuutushintavertailuissa. Noissa vertailuissa käytettyjen esimerkkihenkilöiden omat vakuutusyhtiöt eivät ole toimituksen tiedossa.

Škoda Octavian kohdalla nämä esimerkkihenkilöt voivat säästää vuodessa enimmillään reilut 200 euroa. Huomionarvoista on se, että joillakin yhtiöillä Perus+-vakuutusturva maksaa jopa selvästi enemmän kuin jollakin toisella yhtiöllä laajin mahdollinen kaskovakuutus.

Vakuutussarja

Ilta-Sanomat selvittää ajoneuvojen vakuutusasioita moniosaisessa juttusarjassa, jossa kerrotaan konkreettisin esimerkein, kuinka suuria eri vakuutusyhtiöiden väliset vakuutusten hintaerot voivat olla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?