Poliisi otti käyttöön uudet asiakaspalveluautot – tässä on legendaarisen Transporter-maijan upouusi kaveri

Poliisi on uusinut ajokalustoaan hankkimalla Volkswagen Transportereiden seuraksi Mercedes-Benzin Vito-malleja.

Poliisi on saanut maijoiksi Volkswagen Transporterien rinnalle Mercedes-Benz Vitoja. Nyt tulleet Vito- ja Sprinter-mallit lienevät ensimmäiset poliisin käytössä olevat Mercedes-Benzin pakettiautomallit. Ainakin tässä Vito-maijassa oli liukuovi auton molemmilla puolilla.

21.4.2020 6:50

Poliisin ”asiakaspalveluautojen” kategoriaan Mercedes-Benz Vito -mallisia autoja alkoi ilmestyä viime vuoden lopussa, ja nyt autoja on näkynyt katukuvassa jo useamman yksilön verran. Myös Rajavartiolaitoksella on käytössään upouusia Vitoja.

Ilta-Sanomat tiedusteli uusien Mercedes-Benzin Vito- ja Sprinter-pakettiautomallien tekniikkaa, käyttötarkoituksia ja tunnuksellisuutta Poliisihallituksesta.

Poliisi on ymmärrettävästi varsin vaitonainen kaikista ajoneuvokalustoonsa liittyvistä tiedoista, mutta salaisena tunnuksellisten autojen merkki- ja mallivalikoima ei kansalaisilta pysy. Ei varsinkaan silloin, kun on kyse poliisin näkyvimmästä autosegmentistä eli niin sanotuista maijoista.

Mercedes-Benzin keulatähti on korvattu poliisin tunnuksella. Näin on toimittu myös Transporterissa VW-logon suhteen.

– Poliisi hankkii omiin käyttötarkoituksiinsa soveltuvaa ajoneuvokalustoa hyvinkin laaja-alaisesti, suunnitelmallisesti ja siten, että kalustomäärä mahdollistaa poliisin lakisääteisten tehtävien toteuttamisen. Tähän vaikuttaa toimintaympäristö, poliisitaktiikka, resurssit, kohdennettu rahoitus. Ja niin edespäin. Poliisin operatiivinen toiminta ja poliisilaitosten tarve määrittää, millaista ajoneuvokalustoa kentälle on tarve kohdentaa. Poliisilla on tällä hetkellä käytössä lukuisten eri ajoneuvomerkkien tuotteita. Kaluston osalta tuotteita toimitetaan, käyttötarkoitus perustana, joko tunnuksellisina tai tunnuksettomina ajoneuvoina, Poliisihallituksen materiaalikeskuksen ajoneuvoryhmän ylitarkastaja Jukka Rivinen kertoi Ilta-Sanomille.

Auton merkki näkyy himmeänä rekisterikilven yläpuolella. Maijassa on takana pariovet.

Sama vastaus kattoi melko hyvin myös ne kysymykset, joissa tiedusteltiin poliisin käytössä olevia eri automerkkejä sekä Volkswagen Transporterin jatkoa poliisiautona.

IS:n tietojen mukaan poliisille on nimittäin tilattu tiettävästi muun muassa Fordin Kuga -malleja.

Tehtaalta tulevat autot ovat todennäköisesti harvoin, jos koskaan, sellaisenaan valmiita poliisin käyttöön.

Kysymykseen, tehdäänkö muutostyöt ja autojen varustelu Suomessa, Rivinen vastasi, että ”päällirakentaminen toteutetaan kulloinkin kilpailutuksella valikoituneen toimittajan toimesta.”

Rivisen mukaan poliisi pyrkii aktiivisesti kehittämään ajoneuvokalustoaan, ja mikäli toiminnallinen varustelurakenne on vietävissä useamman ajoneuvomerkin ja mallin tuotteisiin, niin se nähdään vain hyvänä asiana.

Valtion yhteishankintayhtiön Hanselin ostotilausjärjestelmän autovalikoima on kokonaisuudessaan myös poliisin käytössä.

– Poliisi hankkii kokemuksia ajoneuvokalustosta ja sen soveltuvuudesta omaan käyttöönsä muun muassa Naarajärvellä sijaitsevan ajoharjoittelukeskuksen ajoneuvokouluttajien ja poliisin valtakunnallisen ajoneuvotyöryhmän kautta.

– Kansallisen ja kansainvälisen tason tiedonvaihto ja käyttökokemuksien jakaminen on myös yleistä. Poliisi keskustelee aktiivisesti myös muiden turvallisuusviranomaisten – rajavartiolaitoksen, puolustusvoimien ja pelastuslaitoksen – kanssa. Käymme aktiivista viestinvaihtoa Pohjoismaiden kesken, ja tiedonvaihtoa tehdään aktiivisemmin myös esimerkiksi Viron poliisin kanssa. Lisäksi pyrimme ylläpitämään markkinatietouttamme kansainvälisten messujen ja proaktiivisen vuoropuhelun kautta, summasi ylitarkastaja Rivinen ajoneuvojen valintaan liittyvät asiat.

Poliisin käytössä olevien ajoneuvojen käyttöikähaarukka on 4–10 vuotta.

– Ajoneuvon käyttötarkoitus vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon kullakin ajoneuvolla operoidaan. Ajoneuvojen kilometrikertymiin ja kaluston kulumiseen vaikuttaa myös toimintaympäristö, jossa ajoneuvolla ajetaan.

Ingressistä poistettu klo 9.40 maininta (”Ajoneuvojen hankinnasta vastaava Poliisihallitus ei kuitenkaan halua asiaa myöntää”) koskien uusien Mercedes-Benzien hankintaa. Poliisihallituksesta ei haluttu tarkentaa auton tekniikkaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?