Porsche myytiin kunnostettavaksi – pian kone alkoi naputtaa, edessä yli 13 000 euron remontti

Ostaja maksoi kunnostettavaksi myydystä 18-vuotiaasta Porsche 911 Carrera 4 -autosta 23 000 euroa.

Porsche on laatuauto Saksasta, mutta joskus sekin menee rikki.

Kuluttajariitalautakuntaan tuli käsiteltäväksi tapaus, jossa auto oli myyty kunnostettavaksi, ja ostaja oli maksanut kyseisestä saksalaisesta vauhtihirmusta 23 000 euroa. Ikää Porsche 911 Carrera 4 -mallisella autolla oli jo 18 vuotta. Auto oli jättänyt taakseen 223 000 kilometriä.

Runsaat kolme kuukautta omistaja nautti autostaan, kunnes moottori alkoi naputtaa. Hän oli ehtinyt ajaa autolla vasta 5 000 kilometriä. Myyjäliikkeeseen lähti välittömästi reklamaatio. Ostajan mielestä autossa oli hyvitykseen oikeuttava kuluttajasuojalain mukainen virhe, ja hän vaati 6 500 euron hyvitystä remonttikuluista.

Kallis korjaus

Kuluttajariitalautakunta sai kustannusarvion, ja sen mukaan moottoriremontti maksaisi 13 346 euroa.

Porsche 911:ssä on bokserimoottori. Kuvituskuva.

Lautakunta tutki auton myynti-ilmoitusta. Siinä ei sanottu mitään siitä, että auto olisi myyty korjattavaksi, eikä myynti-ilmoituksessa ollut myöskään mainintaa, että autossa olisi jotain vikaa.

Kauppaa tehtäessä ostaja ja myyjä olivat kuitenkin todenneet, että moottori piti resonoivaa naputusta kylmänä käydessään.

Lautakunta tutki ostajan reklamaatiota autosta. Sen mukaan autossa oli useita vikoja, joista ostaja sai tiedon ennen kaupan solmimista. Osapuolet olivat sopineet, että ostaja maksaa korjaukset.

Porsche oli huollettu kaupan jälkeen perusteellisesti, mutta moottoria ei ollut tutkittu tarkemmin.

Moottorivaurion tutki ulkopuolinen korjaamo. Auton moottorin molemmissa sylinteriryhmissä ja useassa sylinterissä oli naarmuja. Korjaamon mukaan naputus johtui näistä naarmuista. Edullisin tapa päästä eroon naputuksesta olisi moottorin vaihtaminen.

Alennusta annettiin

Ostaja otti yhteyttä myyjäliikkeeseen, joka kiisti vastuunsa, eikä tarjonnut hyvitystä. Myyjä muistutti, että auto oli myyty kunnostettavana, mikä kävi ilmi kauppasopimuksesta. Ostaja hyväksyi auton tarkastushetken kunnon, ja oli itsekin todennut moottorin naputuksen.

Vastauksessaan lautakunnalle myyjä muistutti erikseen auton iästä, ajetuista kilometreistä ja siitä mitä auton myyntihetkellä oli sovittu.

Kauppaa tehtäessä ostaja halusi ja sai 2 999 euroa alennusta, jotta voisi omalla kustannuksellaan korjata auton mieleisekseen. Myyjä muistutti Porschen moottorin kestoiästä, jota ei voi verrata tavallisen auton moottorin kestoikään, johtuen autojen korkeasta viritysasteesta.

Korjattavaksi vai ei?

Osapuolet olivat erimielisiä siitä, oliko auto virheellinen moottorin korjaustarpeen perusteella ja mikä merkitys oli sillä, että auto oli myyty kunnostettavaksi.

Lautakunta totesi, että virhearvioinnin perustana ovat ostajan aiheelliset odotukset. Käytetyn auton kaupassa odotuksia arvioidaan erityisesti sen perusteella, onko ajoneuvon kunto sellainen kuin sen iän ja ajettujen kilometrien perusteella voi olettaa. Korjauskulut eivät saa tulla kohtuuttoman korkeiksi ikä, kilometrit ja kauppahinta huomioiden.

Lautakunta totesi, että naputtavan äänen ja kunnostettavaksi myynnin takia ostajan ei tarvinnut varautua kalliiseen moottoriremonttiin, mutta kuitenkin jonkinlaiseen moottorin korjaustarpeeseen.

Lautakunta suositti yksimielisesti, että myyjäliike maksaa hinnanalennuksena ja korvauksena kuluista 1 500 euroa. Ratkaisu on tehty vuosi sitten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?