”Patonginpurijoiden” kuitti: koeajossa palkintomalli - tältä sen 300 pollea ja neliveto tuntuivat

Koeajo: Ilta-Sanomat tutustui periranskalaiseen Peugeot 3008 Hybrid4:ään - mutta missä se ranskalaisuus näkyy?

Nelivetoinen pistokehybridi 3008 on Peugeot’n tehokkain perheauto.

Peugeot 3008 saalisti palkintoja 2017, jolloin se valittiin vuoden parhaaksi autoksi sekä Suomessa että koko Euroopassa.

Suomessa ranskalaisautoja on joistakin leireistä katsottu vuosikymmeniä hieman kieroon ja pitkin nenänvartta, mutta 3008:ssa Peugeot sai epäilijöistä yliotteen. Voittajan on helppo olla itsevarma.

Nyt, kun malli sai tänä talvena polttomoottorin lisäksi kaksi sähkömoottoria ja nelivedon, jo entuudestaan kehuttu auto muuttui vielä monta piirua kiinnostavammaksi.

Peugeot 3008 on osoittautunut onnistuneeksi tuotteeksi.

Ulkopuolelta hybriditekniikalla terästetty malli on oma itsensä, hiukan särmikäs, osin pullisteleva. Vain peräpään Hybrid4-signeeraus ja takapyörän yläpuolelle sijoitettu latausluukku kertovat, että kyseessä on lataushybridi.

Sisälläkin erot ovat pieniä mittaristonäkymää ja muutamaa toimintoa lukuun ottamatta. Verrattuna sisarmallinsa (Opel Grandland X) käytännölliseen ja kikkailemattomaan ohjaamoon, Peugeot’n viitisen vuotta sitten esitelty ”huomispäivän ohjaamo” näyttäytyy edelleen tuoreena katseenvangitsijana.

Ohjaamo erottuu kilpailijoista. Mittaristonäkymää voi muunnella monipuolisesti.

Näkymätön tappio syntyy tavaratilassa, sillä Peugeot’n kontti antaa 125 litran verran periksi ajoakustolle.

Tältähän se usein näyttää, kun lataaja ei jaksa piilottaa ns. asiointipiuhoja tavaratilan välipohjan alle. Kotilatauspiuhathan harvoin kulkevat mukana.

Sähköistäminen ei muuta sitä tosiasiaa, että Peugeot’n i-Cockpit ei sovi kaikille. Vaikka pienikokoiseen, alta litistettyyn ohjauspyörään on helppo mieltyä, ratin syvyyssäätö loppuu kesken, jos keskimittainen kuljettaja haluaa istua lempiajoasennossaan, matalalla ja hiukan takakenossa.

Vasemmalle jalalle löytyy luonteva lepuutuspaikka, mutta kaasujalan polvi ottaa kiinni keskikonsoliin, jos on vähänkään taipumusta paheksuttuun, tilaa vaativaan jalkojen levittelyyn. Lisävarusteiset istuimet ovat säätöineen sinänsä laadukkaat.

GT-varustelutaso tarjoaa vauhtiraidat takapenkille.

Kun lähdetään liikkeelle, moni asia onkin toisin kuin Peugeot’n ohjaksissa on tottunut. Omamassaltaan 1 915 kilogrammaa painava Peugeot liukuu liikkeelle vaivattomasti ja äänettömästi. Tämä merkin tehokkain sarjatuotantomalli tarjoaa 300 hevosvoimaa tehoa ja 520 newtonmetrin huippuväännön. Kun ekoilevan katumaasturin laittaa laukkaan, niin hatusta kannattaa pitää kiinni, vaikka panoraamakatto olisikin säpissä.

Peugeot tuntui suodattavan olemattomalla kuormalla töyssyt ja muut tien epätasaisuudet yhtä kiihkottomasti kuin edellisellä viikolla samaan reittiin tuntumaa ottanut sisarmalli Grandland X. Auton korkeus ja massa vaikuttavat oleellisesti mutka-ajon mukavuuteen ja ketteryyteen, muttei missään nimessä mistään hoipertelevasta kivireestä voi puhua. Ohjaustuntuma pysyy miellyttävänä kautta linjan.

Mittaristoon löytyy jos jonkinlaista näkymää, mikä on vain tervetullutta.

Kattava GT-varustetaso tuo mukanaan muun muassa alcantaralla ja nahalla päällystetyt istuimet sekä keskikonsolista tai puhelimesta ohjelmoitavan esilämmityksen ja -jäähdytyksen.

Ilmapumpun ansiosta auton voi ohjelmoida lähtökuntoon ja samalla hidastaa ajoakun tyhjenemistä ensikilometreillä.

Ihan tyhjäksi akusto ei ehdy, sillä ajon aikana polttomoottori ja hidastusenergia lataavat energiaa. Sähköä voi myös säästää ja varastoida esimerkiksi moottoritie-etapin jälkeiseen kaupunkiajoon.

Kulutustietoja voi seurata multimedianäytöltä.

Ajoakku latautuu yksivaiheisesti, ja enimmillään latausteho on 7,4 kilowattia (1x32A). Sähköistä toimintamatkaa WLTP-mittauksen mukaan autolle annetaan 59 kilometriä. Kun kotikutoinen mittaus tapahtuu ulkolämpötilan ollessa hädin tuskin nollan yläpuolella, sähkökilometrejä kertyy noin 60 km:n sijasta pikemmin 34–36.

Valmistaja ilmoittaa polttoaineen keskikulutukseksi 1,3 l/100 km, mutta kevättalven koleudessa ja osittaisessa vastatuulessa kannattaa laskea budjettinsa pikemmin yli kolmen litran mukaan. Pelkässä polttomoottoriajossa kulutus nousee herkästi yli kuuden litran sadalla kilometrillä.

Muodoissa löytyy.

Ajo-ohjelmia autossa on neljä: täyssähkö-, hybridi-, sport- ja nelivetotila.

Nelivedon ja autosta löytyvän alamäkihidastimen edut tulivat esille rännän jääksi tiivistäneen pakkasyön jälkeen.

Silti Peugeot’n tulossa oleva etuvetoinen hybridivaihtoehto GT:tä valjummalla varustelulla on niin paljon nelivetoista edullisempi (hintaero noin 7 000 euroa), että sen luulisi tappelevan menestyksekkäästi myyntiosuuksista – myös leijonamerkkiä yli 3 000 euroa halvempaa Opelin vastaavaa etuvetomallia vastaan.

KIITÄMME

+ Ripeää ja voimakasta kulkua

+ Kattavaa varustelua

MOITIMME

- Ajoasennon löytämisen vaivalloisuutta

- Sähköistä toimintamatkaa oikeassa elämässä

Peugeot 3008 GT Hybrid4 4x4 EAT8 300 PHEV

  • Moottori R4, 1 598 cm³, turbo, 147 kW (200 hv)/6 000 r/min, 300 Nm/3 000 r/min

  • Sähkömoottori etu: 81 kW (110 hv)/2 500 r/min, 320 Nm/500–2 500 r/min, taka: 83 kW (113 hv)/14 000 r/min, 166 Nm/0–4 760 r/min järjestelmän yhteisteho 220 kW (300 hv), 520 Nm

  • Ajoakuston kapasiteetti 13,2 kWh

  • Latausaika 4,0 h (3,7 kW)

  • Suorituskyky 0–100 km/h 5,9 s, huippunopeus 235 km/h

  • Kulutus 1,3 l/100 km bensiini

  • CO2-päästöt 30 g/km

  • Voimansiirto A8, neliveto

  • Mitat p 4 447, l 1 841, k 1 620 mm, akseliväli 2 675 mm, omamassa 1 915 kg, tavaratila 395–1 357 l, tankki 43 l

  • Hinta 49 388 euroa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?