Tavaraliikenteen ajo- ja lepoaikoihin kuukauden poikkeus - Autot - Ilta-Sanomat

Tavaraliikenteen ajo- ja lepoaikoihin kuukauden poikkeus

Poikkeus tavaraliikenteessä alkaa perjantaina.

Julkaistu: 26.3. 16:02

Linja-autojen ja raskaan tavaraliikenteen ajo- ja lepoaikojen muutoksilla turvataan kotimaan tavarakuljetuksia ja yhteiskunnan huoltovarmuutta

Ilta-Sanomat uutisoi reilu viikko sitten, että monessa maassa on vapautettu raskaan tavaraliikenteen ajo- ja lepoaikoja. Uutisessa ennakoitiin, että sama ratkaisu olisi edessä myös Suomessa.

Valtioneuvosto tiedottikin tänään, että se on antanut koronavirustilanteen vuoksi linja-autojen ja tieliikenteen raskaan tavaraliikenteen ajoaikojen pidentämistä ja lepoaikojen lyhentämistä koskeva asetuksen. Uudella asetuksella pyritään turvaamaan kotimaan tavarakuljetuksia ja yhteiskunnan huoltovarmuutta.

Asetuksen mukaan maantiekuljetuksissa noudatettaisiin huomisesta perjantaista 26. maaliskuuta alkaen 25. huhtikuuta saakka poikkeusta, joka sallii kuljettajien vuorokausilevon lyhentämisen yhdeksään tuntiin ja viikkolevon lyhentämisen 24 tuntiin. Myös 45 minuutin vähimmäistauon saa jakaa vapaammin 15 minuutin ja 30 minuutin jaksoiksi neljän ja puolen tunnin sisällä.

Normaalitilanteessa vuorokauden aikana sallitaan enintään 9–10 tunnin enimmäisajoaika niin, että 4,5 tunnin ajon jälkeen on pidettävä vähintään 45 minuutin tauko. Viikon enimmäisajoaika on 56 tuntia ja kahden viikon jakson 90 tuntia. Ajoaikoihin ei sisälly lastaukseen ja muuhun vastaavaan työhön liittyvää ajankäyttöä.

Linja-autojen ja raskaan tavaraliikenteen ajo- ja lepoajoista EU-tasolla säädetyn asetuksen mukaan jäsenvaltiot voivat komissiolle ilmoittamalla myöntää vapautuksia EU-säännösten soveltamisesta poikkeuksellisissa olosuhteissa enintään 30 päivän ajaksi.