Keskon pääjohtaja lataa Uusimaa-lehdelle: ”Ilmapiiri on tällainen, ettei ihminen voi luottaa siihen, millaisia verotuspäätöksiä valtiovalta tekee” - Autot - Ilta-Sanomat

Keskon pääjohtaja lataa Uusimaa-lehdelle: ”Ilmapiiri on tällainen, ettei ihminen voi luottaa siihen, millaisia verotuspäätöksiä valtiovalta tekee”

Suomen suurimman uusien autojen maahantuojan Keskon pääjohtaja vaatii nopeita liikenneveropäätöksiä.

Epävarmuus autoverotuksesta ja autojen käyttövoimaan liittyvä keskustelu haittaavat myös Kesko -konsernin autokauppaa. Kaikkiaan Keskon autobisnekset ylsivät viime vuonna 863,9 miljoonan euron liikevaihtoon ja lähes 27 miljoonan euron voittoon.­

26.2. 12:48

Porvoolaisen Uusimaa-lehden haastattelema Keskon pääjohtaja Mikko Helander on huolissaan autokauppaa edelleen sotkevasta massiivisesta epävarmuudesta:

– Tällä hetkellä moni, joka tarvitsee ja haluaa ostaa entistä vähäpäästöisemmän ja turvallisemman auton, ei uskalla tehdä ostopäätöstä, kun ilmapiiri on tällainen, ettei ihminen voi luottaa siihen, millaisia verotuspäätöksiä valtiovalta tekee. Tämä on hirveän valitettavaa. Nyt pitäisi poistaa epävarmuus ja kannustaa ihmisiä uudistamaan autojaan, Helander sanoo.

Pääjohtajan toivomaa nopeaa helpotusta tuskin lienee kovin pian tulossa, sillä yhä suunnittelupöydällä olevasta liikenteen verotusmuutoksesta käydään vasta suljettujen ovien takaista poliittista toimenpidekeskustelua.

Selvää on tässä vaiheessa lähinnä vasta se, että pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen tavoitteena on yhä puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä ja tehdä Suomen liikenteestä kokonaan hiilivapaata vuonna 2045.

Lisäksi liikenteen veropohjasta aiotaan pitää kiinni, eli hallitus haluaa varmistaa miljardiluokan liikenneverotulot siinäkin tapauksessa, kun esimerkiksi polttoaineverotulot alkavat sähköautoihin siirtymisen vuoksi pudota jopa rajusti.

Päätösaikataulun osalta ensimmäisiä ulostuloja ja lakiesityksiä verotuksen uudesta suunnasta luvataan hallituksen dokumenteissa tällä hetkellä syksyksi 2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?