Suositun hybridiauton vakuutusten hintaskaala yli 1 300 euroa! – kynivätkö vakuutusyhtiöt naisasiakkailta rahat?

Supersuositun pistokeladattavan hybridiauton vakuutushinnoissa on käsittämättömän suuret erot. Eikä siinä kaikki, vakuutusyhtiöt tuntuvat kynivän rahat naisasiakkailta.

Volvo XC60 on paitsi työsuhdeautoilijoiden myös muiden autoilijoiden suosima automalli.

24.2.2020 6:55

Ilta-Sanomien automallikohtaisen vakuutushintavertailun toisessa osassa vakuutushinnat haettiin Vakuutuslaskuri.fi-palvelusta Suomen viime vuosien myydyimmän pistokeladattavan hybridin Volvo XC60:n farmarikoriselle T8 Twin Engine -mallille. Kaksilitraisella moottorilla varustetulla XC60:lla oli hakutietojen mukaan ajettu 40 000 kilometriä.

Hinnat haettiin tällä kertaa 56-vuotiaalle turkulaiselle naiselle ja 29-vuotiaalle helsinkiläiselle miehelle, jotka ajavat vuodessa 10 000 kilometriä.

Ensimmäisessä osassa Nissan Qashqain kohdalla hintavertailussa olivat 58-vuotias turkulaismies ja 29-vuotias helsinkiläismies. Esimerkkihenkilöt ovat oikeita henkilöitä, joten hintoihin vaikuttaa iän ja asuinpaikan lisäksi myös heidän todellinen vahinkohistoriansa.

Qashqain kohdalla vanhempi mies sai kaikissa kolmessa eri vakuutuslaajuudessa vakuutuksensa selvästi nuorempaa miestä edullisemmin, mutta Volvo XC60:lla ajava keski-ikäinen naisautoilija joutuisi varsin usein maksamaan vakuutuksistaan selvästi enemmän kuin paljon nuorempi miesautoilija.

Yksi tätä jonkin verran selittävä asia on bonustaso, joka oli naisella 25 prosenttia ja miehellä 40 prosenttia. Qashqain kohdalla vanhemmalla miehellä liikennevakuutuksen bonusprosentti oli 70, kun se oli nuoremmalla 60.

Qashqai-esimerkki vahvisti sitä näkemystä, että opiskelevan nuoren kannattaa pitää autonsa vanhempansa nimissä, jos haluaa säästää vakuutusmaksuissa. Tämä Volvo-esimerkki toi taas esiin sen, että tuo pätee paremmin silloin, kun auto on isän nimissä! Myös vakuutuksenottajan kotipaikka vaikuttaa vakuutushintoihin.

Pidetäänkö naista miestä huonompana autoilijana?

Pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi Volvo XC60:lle haettiin viisi erilaista turvalaajuusvaihtoehtoa, jotka ovat Vakuutuslaskuri.fi:n terminologiassa Mini, Perus, Perus+, Laaja ja Laaja+. Kyseisten turvalaajuuksien hinnat sisältävät myös liikennevakuutuksen osuuden. Kaikilla vakuutusyhtiöillä ei ole tarjota vaihtoehtoja kaikkiin laajuuksiin.

Kaikki seitsemän vakuutusyhtiötä myivät liikennevakuutuksen ja suppeimman kaskovakuutuksen edullisemmin nuorukaiselle kuin pienemmän bonusprosentin omanneelle naiselle. Kun vertailtiin vakuutusyhtiön X antamaa hintaa miehelle ja naiselle, niin pakollisessa liikennevakuutuksessa ero oli pienimmillään 50 euroa ja suurimmillaan yli 300 euroa. Mini-kaskotasolla hintahaarukka oli 175–265 euroa.

Vasta kaskotason noustessa naisasiakas alkoi saada samaa tasoa olevia tarjouksia – ja pienemmästä bonuksesta huolimatta myös jopa parempia tarjouksia.

Perus-, Perus+-, Laaja- ja Laaja+-tasoilla If ja Pop Vakuutus vaativat naisautoilijalta kovempia hintoja. Erot olivat kuitenkin yhtä poikkeusta lukuun ottamatta alle sadan euron luokkaa: Pop Vakuutus, joka tarjosi miehelle kaikkein edullisimman Perus+-vakuutuksen, halusi naiselta vastaavasta vakuutusturvasta peräti 630 euroa enemmän!

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Laaja-kaskotaso oli ainoa kuudesta selvitetystä vakuutustasosta, jolla nainen sai edullisemman tarjouksen kuin mies – mutta parhaat tarjoukset tulivat eri yhtiöiltä.

Vakuutusyhtiöiden erilaisista hinnoittelumalleista kertoo se, että parhaalla Laaja+-tasolla Fennia antoi miehelle kärkitarjouksen mutta pyysi vastaavasta vakuutusturvasta naiselta 260 euroa enemmän.

Sama vakuutusturva – hintahaarukka 1 324 euroa

Kuljettajakohtaisissa vakuutustarjouksissa oli huimat hintaerot jo liikennevakuutuksessa, missä vakuutusturvan pitäisi olla käytännössä sama. Miehen kohdalla hintahaarukka oli 521 euroa ja naisen kohdalla 742 euroa. Miehelle edullisimman tarjouksen antanut Pohjola Vakuutus pyysi naiselta liikennevakuutuksesta lähes 300 euroa enemmän

Perus-tasolla miehen edullisimman ja kalleimman tarjouksen ero oli 1 001 euroa ja naisen 863 euroa. Vielä huimempi oli skaala sitä paremmalla Perus+-tasolla: miehellä 1 324 euroa ja naisella 970 euroa! Mieskuljettaja vakuuttaisi tarjousten perusteella Turvassa kaksi Volvoa edullisemmin kuin yhden Volvon Pohjantähdellä!

Vakuutuslaskuri.fi:llä pisteytykseen ja suositukseen vaikuttaa vakuutusehtojen sisältö, tarjouksen hinta ja omavastuu. Paras tarjous saa aina täydet sata (100) pistettä ja muut sitten vähemmän.

Yleensä edullisin tarjous on myös paras, mutta Volvo XC60:n kohdalla Laaja- ja Perus-tasoilla edullisimman hinnan antaneet tarjoukset eivät saaneet sataa pistettä. Miehellä Perus-tasolla Fennia sai sata pistettä, vaikka se oli hintavertailussa vasta kolmas ja hävisi edullisimman tarjouksen tehneelle Turvalle yli 200 euroa.

Vakuutusten hintoja tarkasteltaessa kannattaa muistaa, että ne ovat hintarobotin antamia. Hinnat antavat kuitenkin hyvän osviitan siitä, mitkä ovat ne yhtiöt, joilta näiden esimerkkihenkilöiden kannattaisi pyytää vakuutustarjoukset.

Vakuutussarja

Ilta-Sanomat selvittää ajoneuvojen vakuutusasioita moniosaisessa juttusarjassa, jossa kerrotaan konkreettisin esimerkein, kuinka suuria eri vakuutusyhtiöiden väliset vakuutusten hintaerot voivat olla.

Lue tästä lisää vakuutuksista:

Tarkista ajoneuvojesi vakuutukset – bonuksissa on suuria eroja

Näin autoilija saavuttaa jopa tonnien vuosisäästön

Autovakuutusten hinnoissa on tinkimisen varaa – paras tarjous löytyi kävelemällä suoraan tiskille

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?