Hintalappu 688 000 euroa – ministereille ja puhemiehelle uudet BMW:t

Valtioneuvoston kuljetusryhmälle on tilattu yhdeksän kappaletta BMW 530e xDrive -töpseliautoja. Hankinnan myötä autojen kokonaismäärä kasvaa.

19.2.2020 9:39

Muun muassa ministereitä kyyditsevälle valtioneuvoston kuljetusryhmälle on tilattu yhdeksän kappaletta uusia nelivetoisia BMW 530e xDrive töpselihybridiautoja, yhteishinnaltaan 581 649,76 euroa.

Hankittujen autojen toimintamatka sähköllä on täyteen ladattuna enimmillään noin 50 kilometriä ja talvella tästä noin puolet.

Yhdeksän uuden ministeriauton alta ei kuitenkaan myydä aiempia autoja pois, mutta yhden vanhan auton jo ylitetty leasingsopimus päätetään. Virka-autojen kokonaisautomäärää kasvatetaan, sillä valtioneuvoston henkilökuljetustarve on lisääntynyt.

Ministereiden ohella uusilla Bemareilla kyyditetään myös ylintä virkamiesjohtoa.

Mallina viitossarjan BMW:t ovat jo tuttuja ministeriautoja. Valtioneuvoston käytössä on ja on ollut myös muun muassa Volvon S90-, Mercedes-Benz E- ja Audin A6-malleja.

Puhemies saa käyttöönsä BMW:n kalleimman mallisarjan edustajan

Veronmaksajien varoilla hankitun upouuden Bemarin penkille pääsee myös eduskunnan johtaja eli puhemies, jonka käyttöön on ostettu 106 361,70 euron hintainen pitkäkorinen, niin ikään seinästä ladattava ja nelivetoinen BMW 745Le xDrive -mallin hybridivirka-auto.

Eduskunnan puhemiehelle on hankittu kuvan kaltainen pitkäkorinen BMW 745Le xDrive. Mallin huippunopeus on 250 kilometriä tunnissa.

Sen ajoakku riittää suunnilleen samoihin lukemiin kuin ministeriviitosten. Akun tyhjennyttyä matka jatkuu kolmelitraisen bensakuutosen turvin.

Suorituskyvyltään parlamentin ylimmän johdon 7-sarjalainen on mainio, mistä esimerkkinä nollasta sataan -kiihdytys sujuu tarvittaessa vain 5,2 sekunnissa. Huippunopeutta yli kaksi tonnia painava ”töpseliseiska” kerää tarvittaessa jopa 250 kilometriä tunnissa.

Pidennetyn puhemies-BMW:n ohella eduskuntaan on hankittu toinenkin sähköinen ajoneuvo, eli kuriiriautoksi liisattu Volkswagen e-Golf -täyssähköauto, jonka hankintakustannukseksi kerrotaan kaikkiaan 25 710 euroa.

Koska ajosähköä käyttävät autot vaativat myös lataamista, on valtioneuvoston ja eduskunnan pysäköintipaikoille myös rakenteilla ja osin jo rakennettukin yhteensä 37 latauspistettä, yhteishinnaltaan 142 420 euroa.

Puhemiehen BMW 745Le xDriven takaistuimella on lentokoneen bisnesluokkaan rinnastettavat ”Executive Lounge” -oltavat. Kuvan verhoiluväri eroaa tilatusta.

Yhden laturin hinnaksi tulee näin keskimäärin vajaat nelisen tonnia. Vertailun vuoksi pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen valmisteleman kaikkia kiinteistöjä koskevan uuden latauspistelain vaikutusarviossa taloyhtiötyyppisen latauspaikan hinnaksi kerrotaan 1 100–2 300 euroa.

Ladattavaa tuleekin päättäjien autonkuljettajilla riittämään, sillä ministeriautojen mittariin arvioidaan kertyvän vuodessa keskimäärin 25 000 kilometriä per auto. Toisin sanoen: mikäli töpseli-Bemareiden sähköajomahdollisuuksia halutaan todella hyödyntää, tarkoittaa tämä vuositasolla useampaa sataa autokohtaista lataustapahtumaa.

Virkalatureiden lisäksi valtion autoja ladataan ainakin Fortumin pikalatauspisteillä, josta eduskunnalla on jo sopimus.

Pitkän BMW:n lisävarustus on tv- ja hierontatoimintoineen kaikkineen lyhyesti hulppea.

Ministeriautojen osalta valtioneuvoston kanslia ei toimittanut IS:lle lukuisista kyselyistä huolimatta yksittäisten autojen varusteita ja hintatietoja, mutta totesi apulaiskuljetuspäällikkö Joni Palosen lähettämässä viestissä, että uusien 5-sarjan Bemareiden ”varustelussa on otettu huomioon aktiivinen ja passiivinen turvallisuus, työergonomia ja matkustusmukavuus”.

Eduskunnan puhemiehen, joka on tällä hetkellä keskustan Matti Vanhanen, luksusautosta varustelista kuitenkin saatiin.

Sen osalta mielenkiintoisimpia havaintoja on sisätilojen mukavuuteen panostaminen.

Yksittäisistä varusteista kallein on puhemies-BMW:n arvonlisäverottomanakin yli 8 500 euron hintainen Executive Lounge -sisävarustepaketti, jonka puitteissa takaistuimella matkustavat nauttivat nykyaikaiseen lentokoneen bisnesluokkaan rinnastettavissa olevista oltavista kauko- ja sähkösäätöineen.

Tältä taas näyttävät uudet 5-sarjan ministeri-BMW:t. Valtioneuvoston kanslia ei toimittanut IS:lle yksittäisten autojen varuste- ja hintatietoja.

Kiintoisana erikoisuutena BMW:n jo valmiiksi erittäin kattavaan tietoviihdejärjestelmään on integroitu myös tv-vastaanotin.

Nappanahkaisista konjakin ja mustan sävyin ryyditetyistä sähköistuimista löytyvät luonnollisesti myös kattavat hierontatoiminnot ja istuintuuletus, joilla hellitään niin puhemiehistöä kuin heidän vieraitaankin. Lipputangolla viimeistellyn tumman limusiinin takaovet imaistaan pehmeästi kiinni sähköllä.

Kuljettajalle huippu­tekninen iso BMW tarjoaa muun muassa laservalot ja pimeänäköavustimen.

Takaluukun malli­merkintä on puhemiehen autosta valinnais­varusteena poistettu, joten seinä­ladattavuuden tunnistaminen tulee vaatimaan satunnaisilta katsojilta hieman normaalia tarkempaa silmää ja automallikohtaista asiantuntemusta.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

Valtion autohankintojen hintaa pohdittaessa on hyvä muistaa, että vastaavien tuotteiden hinta tavanomaiselle yksityiselle veronmaksajalle on aina valtion omia hankintoja korkeampi.

Tämä johtuu siitä, että valtio ei peri itse itseltään esimerkiksi veroja.

Euroissa tämä tarkoittaa sitä, että hankittua uutta puhemiesautoa vastaava 7-sarjan BMW maksaisi kuluttajalle ilman yhtäkään lisävarustetta lähes 123 000 euroa.

Tästä näkökulmasta edustus­autohankintoja voi siis pitää jopa eräällä tapaa edullisina.

Niin tai näin, mutta ainakin hokeman ministeri-Audeista takapenkkeineen voi vihdoin unohtaa. Jatkossa puhutaan siis töpseli-BMW:n kyydin maistumisesta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?