Uutta tietoa autoilijoille lankeavista maksuista: ”Muodostetaan optimaalinen tiemaksujärjestelmä ja lainsäädännön muoto” - Autot - Ilta-Sanomat

Uutta tietoa autoilijoille lankeavista maksuista: ”Muodostetaan optimaalinen tiemaksujärjestelmä ja lainsäädännön muoto”

Kuvassa Espoon Leppävaaran liittymän risteyssilta Kehä I:llä.

Julkaistu: 18.2. 14:54

Helsingin kaupungin dokumenttien mukaan tiemaksuja suunnitellaan jo kovaa vauhtia – rinnakkain valtiovetoisen lainsäädäntötyön kanssa.

Helsingin kaupunki valmistelee parhaillaan ”Tiemaksujärjestelmän suunnittelu ja arviointi - esiselvitys” -nimistä dokumenttikokonaisuutta, jonka tarkoituksena on synnyttää tarkka suunnitelma pääkaupunkiseudulla käyttöön otettavasta tiemaksumallista.

Työ ei ole vielä valmis eikä julkinen, mutta Helsingin Ilmastovahdista löytyvän dokumentoinnin mukaan ”tehtävä tiemaksujärjestelmän suunnittelu ja arviointi sekä valtion ruuhkamaksulainsäädännön valmistelu luovat valmiuden päättää tiemaksujen käyttöönotosta”.

Samainen tekstipätkä jatkaa myös mielenkiintoisesti:

”Projektikokonaisuus muodostuu osaprojekteista, joiden perusteella tehdään iteroiden vaikutusten arviointia ja muodostetaan optimaalinen tiemaksujärjestelmä ja lainsäädännön muoto”.

Iterointi on yleinen nimitys menetelmille, joissa samoja työvaiheita toistetaan niin kauan, kunnes toistot halutaan lopettaa.

Käytännössä valmistuvassa esiselvityksessä aiotaan ottaa kantaa muun muassa tiemaksujen hallinnolliseen ja työllistävään puoleen sekä siihen, miten hankkeesta viestitään kansalaisille.

Aikataulun osalta todetaan, että esiselvitys valmistuu huhtikuun loppuun mennessä, jonka jälkeen voidaan aloittaa varsinainen tiemaksujärjestelmän suunnittelu,” Ilmastovahdin dokumentoinnista käy ilmi.

Tiemaksuista puhutaan usein myös ns. ruuhkamaksuina, ilmeisesti lähinnä poliittisista ja viestinnällisistä syistä.

Kysymys on kuitenkin kaikissa tapauksissa tien tai alueen ajoneuvokäytöstä perittävästä maksusta.

Sanna Marinin (sd) hallituksen hallitusohjelman mukaan tiemaksu tullaan mahdollistamaan lainsäädännössä kaupunkiseuduille, mutta teknisesti mikään ei estä järjestelmän käyttöönottoa myös valtakunnallisesti.