Mökkitavarat saavat jatkossa kyytiä – kevytperäkärryä saa pomputtaa 100 km/h

Paketti- ja matkailuautojen sekä kevytperäkärry-yhdistelmien suurimmat sallitut nopeudet nousevat 1. kesäkuuta, kun uusi tieliikennelaki astuu voimaan.

Jarrutonta kevytperäkärryä saa kesäkuun alusta alkaen vetää nykyisen 80:n sijasta 100 km/h – jos tiekohtainen rajoitus sen sallii.

22.2.2020 12:15

Uusi tieliikennelaki virallistaa monen pakettiautoilijan ja matkailuautolla liikkuvan karavaanarin käyttämät nopeudet, sillä 1. kesäkuuta alkaen kokonaismassaltaan kaikilla alle 3 500 kilogramman paketti- ja matkailuautoilla saa ajaa tiekohtaisten rajoitusten mukaan – eli enimmillään siis 120 km/h.

Tähän saakka kyseisissä ajoneuvoluokissa uudempien autojen enimmäisnopeus on ollut 100 km/h ja vanhempien 80 km/h. Jälkimmäisissä ei yleisesti ottaen ole lukkiutumattomia jarruja eikä etuturvatyynyjä.

Kun paketti- ja matkailuautoilta nyt poistuu ajoneuvoon perustuva nopeusrajoitus, myös eri ikäiset ajoneuvot niputetaan yhteen: kaikilla alle 3,5-tonnisilla paketti- ja matkailuautolla saa ajaa tiekohtaisten rajoitusten mukaan, ja vanhemmista autoista saa poistaa 80 km/h:n nopeusrajoitusmerkin.

Ikärasismin poistaminen tuskin heikentää liikenneturvallisuutta, sillä vanhemmilla pakuilla ja matkailuautoilla ajavat tuskin raskivat päästellä autollaan yhtään sen vauhdikkaammin kuin tähänkään asti.

– Uudistuksella tasataan liikennevirran nopeuksia, mikä parantaa liikenneturvallisuutta. Eikä paketti- tai matkailuautoilla ole pakko ajaa moottoritiellä 120 km/h, muistuttaa Hämeen ammatti-instituutti Oy:n liikenneasiantuntija Jiri Kattelus.

Enintään 1+8-paikkaisilla pikkubusseilla ei ole tähänkään saakka ollut ajoneuvoon perustuvaa nopeusrajoitusta. Pakettiauton näköisissä kevytkuorma-autoissa on jatkossakin nopeudenrajoitin, ja niillä säilyy ajoneuvokohtainen 80 km/h:n enimmäisnopeus.

Yli 3,5-tonnisten matkailuautojen enimmäisnopeus on nousemassa lukemaan 80:sta 100 km/h.

Yli 3 500-kiloisten matkailuautojen enimmäisnopeus on nousemassa 80:sta lukemaan 100 km/h, mutta tähän uudistukseen liittyy vielä pientä hienosäätöä. Jos ajoneuvolakiin ei tehdä muutoksia, niin satasta saa ajaa vain niillä yli 3,5-tonnisilla matkailuautoilla, jotka täyttävät täsmälleen ne samat edellytykset, jotka on asetettu niille linja-autoille, joilla saa ajaa 100 km/h.

Vielä keväällä mökeille tavaraa kevytperäkärryillä kuljettavien kannattaa muistaa, että yhdistelmän enimmäisnopeus on 80 km/h. Uuden tieliikennelain myötä alle 750-kiloista jarrutonta kevytperäkärryä saa vetää tiekohtaisen nopeusrajoituksen salliessa nopeudella 100 km/h.

Kaikilta alle 3,5-tonnisilta matkailuautoilta poistuu 1. kesäkuuta ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus.

Sallituissa rajoissa kuormattu kevytperäkärry kulkee kevyesti auton kuin auton perässä. Miten vakaasti kärry pompottelee varsinkin tyhjänä, on toinen asia.

Vaikka jarruttomia kevytperäkärryjä saa kesäkuun alusta alkaen vetää nopeudella 100 km/h, niin jarrullisia matkailuvaunuja, trailereita ja hevosenkuljetuskärryjä vedettäessä enimmäisnopeus on nykyinen eli 80 km/h.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?