Verottajalle sataa maksamattomiin auto­veroihin liittyviä vihjeitä harva se päivä – tällainen on tyypillisin kansalais­käräytys

Poliisiammattikorkeakoulussa juuri valmistunut opinnäytetyö kertoo kansalaisten vinkkailevan verottajaa myös epäillyistä maksamattomista autoveroista.

Verottaja ottaa kansalaisten verovilppiepäilyjä vastaan tyypillisesti nettipalvelusta löytyvällä vihjetietolomakkeella. Vihjeet voi lähettää nimettömästi.

10.2.2020 12:16

POLAMK:n opiskelija Jasperi Virtasen kirjoittaman ”Suomen poliisin suorittama autoverovalvonta” -nimisen opinnäytetyön mukaan siviilihenkilöt lähettävät verottajan vihjepalveluihin reilusti yli sata autoverotukseen liittyvää ilmoitusta vuodessa.

Yhteydenotot ovat tyypillisesti tasoa ”naapurissa seisoo vironkilvissä oleva auto”, eikä ilmoituksissa juuri avata tapauksen taustoja, sanoo opinnäytteessä haastateltu verohallinnon yritysverotustoiminnossa työskentelevä nimetön ylitarkastaja.

Tarkastajan mukaan ratkaisevaa olisi, että verottaja saisi käräytysvihjetapauksissa myös näyttöä kyseisen ajoneuvon käytöstä, jotta ilmoitusten pohjalta voitaisiin edetä mahdollisimman tehokkaasti.

Jos tai kun verottaja ryhtyy selvittämään yksittäistä autoverotapausta tarkemmin, lähetetään selvityksen kohteena olevalle henkilölle tyypillisesti ensin lisäselvityspyyntö.

Mikäli prosessi etenee pidemmälle, voidaan henkilölle tai yritykselle määrätä verohallinnon hallinnollisena toimenpiteenä esimerkiksi virhemaksu.

Maksun ohella ajoneuvosta tehdään tarvittaessa myös veroesitys, jonka pohjalta voidaan tehdä verotuspäätös.

Mahdollinen, mutta harvinaisempi toimenpide on saattaa tapaus toimivaltaisen viranomaisen eli käytännössä tullin esitutkintaan.

Kansalaiskäräytysten ohella myös muut viranomaiset kuten poliisi ilmoittavat verottajalle epäillyistä autoverotukseen liittyvistä vilpeistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?