Tutkimus Audi-, BMW- ja Mercedes-kuljettajista sai aamuradion linjat kuumenemaan – kuskit sättivät toisiaan

Lähetykseen soittaneet autonkuljettajat moittivat Audi-kuskeja erityisesti vilkkujen vähäisestä käytöstä ja perässä roikkumisesta.

31.1.2020 10:59

Radio Rockin Korporaatio-ohjelmassa keskusteltiin torstaiaamuna kiivaasti Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jossa kartoitettiin aggressiivisten autonkuljettajien luonteenpiirteitä ja ajoneuvovalintoja.

Tutkimus osoitti itsekeskeisten miesten suosivan muita useammin Audin, BMW:n ja Mercedeksen kaltaisia statusautoja. Aggressiivisten ja sääntöjä rikkovien statusautomiesten muihin tunnusmerkkeihin kuuluivat riidanhaluisuus ja epäempaattisuus.

Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian professori Jan-Erik Lönnqvist havaitsi tutkimuksissaan, että toisaalta myös tunnollisesti liikenteessä käyttäytyvät kuljettajat suosivat statusautoja. Luotettavina itseään pitävät kuljettajat haluavat tutkimuksen mukaan välittää asian ulospäin ajamalla autolla, jonka imago on yhtä lailla luotettava.

Nämä ihmiset ovat tutkimuksen mukaan pääsääntöisesti kyvykkäitä, kunnianhimoisia, luotettavia ja hyvin organisoituneita. He huolehtivat asioistaan ja terveydestään ja pärjäävät tutkimuksen mukaan usein myös työelämässä.

Aihe sai joka tapauksessa useamman autoilijan soittamaan studioon ja kertomaan mielipiteensä.

Lähetys on kuunneltavissa kokonaisuudessaan yllä olevalla soittimella. Keskustelu tutkimuksesta alkaa kohdasta 15:20.

Keskusteluun osallistui puhelimitse viisi liikennekokemuksiaan jakavaa autonkuljettajaa. Valtaosan loasta saivat niskaansa Audi-miehet, joiden juontaja Kim Sainio väitti olevan usein ”laihoja läskejä”.

Moitteita saksalaisvalmisteisen statusauton kuljettajat saivat erityisesti vilkkujen vähäisestä käytöstä ja perässä roikkumisesta.

– En tiedä, mistä se johtuu. Pitääkö niissä maksaa vilkuista jokin lisähinta? ihmetteli lähetykseen soittanut BMW-kuljettaja Jaska.

– Myönnän, että myös monet Bemari-kuskit käyttäytyvät huonosti, mutta eivät niin paljon kuin Audi-kuskit.

Ongelmia myös Bemari-öykkäreiden kanssa

120 kilometriä päivässä Toyota Corollalla köröttelevä Niko kertoi joutuvansa liikenteessä vaikeuksiin useimmiten Bemari-kuskien kanssa.

– Kyllä ne ovat aivan järjestään näitä mulkkuja. Jos taustapeilissä näkyy umpiot aivan perseessä kiinni ja vilkkuja ei käytetä, niin yhdeksän kertaa kymmenestä ne on bemareita.

Sekä Fordin että Skodan kuljettajaksi tunnustautuva Kalle myönsi suoraan käyttäytyvänsä huonosti liikenteessä.

– Kyllä siitä vähän audismi paistaa läpi. Aina kun ajan kehätietä ja joku jarruttaa kameratolppiin, niin kyllä minä ihan huolella torvea painan, että ei niihin tarvitse hidastaa.

Ennen uutiskatkoa juontajat pysähtyivät hetkeksi pohtimaan, minkä vuoksi Audi-kuskit eivät käytä vilkkuja.

– Tähän kysymykseen emme koskaan saa vastausta, Sainio totesi.

Millaisten autojen kuskit ovat pahimpia? Keskustele alla!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?