Uskallatko pysäköidä vieraassa kaupungissa? ”Mikä on sallittua Jyväskylässä, tuo pysäköintivirhemaksun Oulussa”

Tieliikennelain epäjohdonmukaisuuksien vuoksi tietyllä paikkakunnalla sallittu toimintatapa voi toisella paikkakunnalla johtaa pysäköintivirhemaksuun eli parkkisakkoon.

Eri paikkakunnilla tulkitaan pysäköintisääntöjä eri tavoin.

Pysäköintikiekon rakennetta ja käyttöä säädelleet tiukat normit purettiin muutama vuosi sitten, mutta 1. kesäkuuta voimaan astuvassa uudessa tieliikennelaissa on yhä kiekon käyttöön liittyviä tulkinnanvaraisuuksia.

Autoliitto olisi halunnut, että uudessa tieliikennelaissa ei olisi epäselvyyksiä liittyen pysäköintiin.

Tällä pyrittiin estämään muun muassa sitä, että jollakin paikkakunnalla sallittu toimintatapa johtaakin toisella paikkakunnalla pysäköintivirhemaksuun.

Autoliitto selvitti asiaa pyytämällä eri paikkakuntien pysäköinninvalvonnalta vastausta siihen, kuinka nämä tulkitsevat kahta esimerkkitapausta alueella, jossa on kiekon käyttövelvollisuus arkisin kello 8–17 ja sallittu pysäköintiaika kiekolla neljä (4) tuntia. Auto pysäköidään arkipäivänä, jota myös seuraa arkipäivä.

1. Auto pysäköidään kiekonkäyttövelvollisuuden ulkopuolella esimerkiksi kello 19.05 ja kiekkoon laitetaan ajaksi 19.30. Mihin asti pysäköintiä saa jatkaa?

2. Auto pysäköidään kello 15.45, jolloin kiekkoon merkitään kello 16. Mihin asti pysäköintiä saa jatkaa?

Jyväskylän, Vantaan, Turun, Tampereen, Espoon ja Helsingin pysäköinninvalvonnassa lakia tulkitaan niin, että kummassakin tapauksessa saa pysäköidä seuraavana päivänä kello 12:een saakka. Eli neljän tunnin määräaika lähtee alusta aamulla kello 8 kiekonkäyttövelvoitteen alkaessa.

Joensuun ja Kuopion pysäköinninvalvonta oli ensimmäisen esimerkin osalta samoilla linjoilla. Toisessa esimerkissä pysäköinti saa kuitenkin näiden paikkakuntien tulkinnan mukaan jatkua vain seuraavaan päivään kello 11:een saakka. Yksi tunti pysäköintiajasta on siis käytetty jo edellisenä päivänä.

Myös Oulussa ensimmäistä esimerkkitapausta tulkitaan muiden paikkakuntien tavoin. Toisen esimerkin tulkinta poikkeaa muista paikkakunnista, sillä Oulun pysäköinninvalvonnasta ilmoitettiin, että todennäköisimmän tulkinnan mukaan pysäköintiaika päättyy seuraavana aamuna jo kello 8 eli kiekonkäyttövelvoitteen alkaessa.

Elektroninen pysäköintikiekko on kätevä. Sen lisäksi ei kannata asettaa näkyville parkkikiekkoa.

Jyväskylän, Vantaan, Turun, Tampereen, Espoon ja Helsingin tulkintojen selvittyä näiltä paikkakunnilta kysyttiin toimintatapaa myös kolmanteen esimerkkiin.

3. Auto pysäköidään siten, että kiekkoon asetetaan saapumisajaksi kello 13. Onko auto noudettava pois seuraavana päivänä kello 8 vai viimeistään kello 12?

Jyväskylässä katsotaan, että neljän tunnin pysäköintiaika on käytetty edellisenä päivänä, eli auto pitää siirtää aamukahdeksaan mennessä. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella pysäköintiä saa jatkaa vielä seuraavana päivänä kello 12:een saakka eli neljän tunnin aika alkaa aamulla alusta.

Autoilijoiden kannalta tärkeitä korjauksia ei kuitenkaan tehty, joten pysäköintikiekon käyttöön liittyvä lainsäädäntö ei ole jatkossakaan yksiselitteinen. Sen vuoksi sitä tulkitaan eri puolilla Suomea eri tavoin.

– Autoilijan oikeusturvan kannalta tällainen tulkinnanvaraisuus on kestämätöntä. Ei voi olla niin, että se mikä on sallittua Jyväskylässä, tuo pysäköintivirhemaksun Oulussa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoi Autoliiton verkkosivuilla.

Yksityisen pysäköinninvalvonnan linjaukset saattavat erota myös saman kaupungin pysäköinninvalvonnan linjauksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?