Pysäköintisääntöön iso muutos 1. kesäkuuta – ”Tällaisella ajoneuvolla kannattaa välttää uutta pysäköintitapaa”

Kun uusi tieliikennelaki astuu voimaan 1. kesäkuuta 2020, pysähtyminen ja pysäköiminen on mahdollista ajosuunnasta katsottuna tien vasemmalla puolella kaksisuuntaisella tiellä.

Tämä on pian sallittu pysäköintitapa.

28.1.2020 10:59

Autoliitto muistuttaa vaaroista, jotka uudistus tuo mukanaan. Pysäköitäessä kaksisuuntaisella tiellä vasempaan reunaan ajoneuvon on ylitettävä vastaantulevan liikenteen kaista. Tällöin autoilijan on väistettävä edestä lähestyvää liikennettä.

Oikealla puolella olevat matkustajat joutuvat poistumaan vasempaan reunaan pysäköidystä autosta ajoradan puolelle.

– Kuljettajan on syytä varoittaa matkustajia ajoissa. Varsinkin alkuvaiheessa tilanteeseen liittyvät riskit saattavat helposti unohtua, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoo.

Vastaavasti tien vasemmasta reunasta liikkeelle lähteminen edellyttää kuljettajalta erityistä varovaisuutta. Tuolloin on väistettävä kaikkea muuta liikennettä – niin edestä kuin takaa tulevia liikkujia.

– Mitä isompi auto eteen on pysäköity, sitä vaikeampaa havainnointi on. Jo pelkkä henkilöauto peittää näkyvyyttä todella paljon.

Erityisen haastava tilanne on paketti-, kuorma- tai linja-auton kuljettajalle. Näissä ajoneuvoissa ei useinkaan pysty väliseinän tai muiden rakenteiden takia varmistamaan kuollutta kulmaa samalla tavalla kuin henkilöautosta.

– Tällaisella ajoneuvolla kannattaa välttää uutta pysäköintitapaa, Vesalainen neuvoo.

Autoliitto on tehnyt uudistukseen liittyen ohjevideon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?