Kallis uusiutuva diesel ei vähennäkään liikenteen päästöjä – HS: ”Tankkaaja voi tuntea itsensä huijatuksi” - Autot - Ilta-Sanomat

Kallis uusiutuva diesel ei vähennäkään liikenteen päästöjä – HS: ”Tankkaaja voi tuntea itsensä huijatuksi”

Litrahinnaltaan 21 senttiä perusdieseliä kalliimpi Neste My vapauttaa vain jonkun muun tankkaamaan vastaavan määrän fossiilista polttoainetta, kertoo Helsingin Sanomat.

Nesteen sataprosenttisesti jätteistä valmistettu My-diesel on litrahinnaltaan selvästi kalliimpaa kuin vastaava fossiilinen vaihtoehto.

21.1.2020 15:58

Uusiutuvan dieselin tankkaaminen ei vähennä Suomen kasvihuonekaasupäästöjä, mutta pienentää kyllä autoilijan omaa henkilökohtaista hiilijalanjälkeä, kirjoittaa nyt Helsingin Sanomat.

Tankkaajalle kyse on pitkälti nimenomaan Nesteen ns. My-dieselistä, sillä Neste on käytännössä ainut öljynjalostaja, jonka uusiutuvaa dieseliä voi tankata Suomessa.

HS:n mukaan erikoinen päästöilmiö johtuu biopolttoaineiden jakelupakkoon sisältyvästä niin sanotusta 20 prosentin sekoitusvelvoitteesta, jonka myötä kotimaassa valmistuva uusiutuva diesel myydään 20 prosentin velvoitteen täyttymisen jälkeen ulkomaille.

Nesteen My-diesel rahdataan siis Suomen kansallisen sekoitustavoitteen toteutumisen jälkeen esimerkiksi Kaliforniaan tai muualle, jossa siitä saa Suomea paremman hinnan.

HS:n mukaan uusiutuvan dieselin tankkaamisessa häviävät nyt autoilijat, jotka maksavat erikoisdieselistään lisähintaa vain siksi, että kuvittelevat sillä olevan vaikutusta Suomen päästöihin.

”Ylimitoitetulle polttomoottoriautolla huristelulleen ei voi ostaa hyvää omaatuntoa polttoainepumpulla”, HS summaa vallitsevan tilanteen ja jatkaa vielä kysymällä:

”Mahtavatko ihmiset hahmottaa, ettei heidän oma valintansa vaikuta biopolttoaineen menekkiin tai tieliikenteen kokonaispäästöihin?”

Bio- ja uusiutuvat dieselit liittyvät myös voimallisesti parhaillaan käynnissä olevaan liikenneverokeskusteluun, jossa biopolttoaineiden verotuksen keventäminen on ollut esimerkiksi keskustan agendalla.

16:31 Korjattu jutun maininnat biodieselistä täsmällisemmäksi uusiutuvaksi dieseliksi. Neste My:n raaka-aineina käytetään kasviöljyjä sekä erilaisia jätteitä ja tähteitä eikä siitä käytetä nimitystä biodiesel vaan nimenomaan termiä uusiutuva diesel.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?