Autovakuutusten hinnoissa on tinkimisen varaa – paras tarjous löytyi kävelemällä suoraan tiskille

Hintavertailusivustojen antamat laskurihinnat antavat osviittaa eri vakuutusyhtiöiden hinnoista, mutta henkilökohtainen asiointi tuottaa todennäköisesti parhaan tarjouksen.

Autovakuutuksiin annettavien alennusten suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä alennus saattaa olla voimassa vain jonkin ajan.

22.1.2020 11:10

Hain Ilta-Sanomien vakuutusjuttusarjaa varten omilla tiedoillani (kohtuuikäinen uusimaalainen mies, hyvä vahinkohistoria) ja omalla autollani vakuutustarjoukset sekä Kilpailuttaja.fi- ja Vakuutuslaskuri.fi-nimisistä palveluista. Paras tarjous tuli kuitenkin vakuutusyhtiön tiskiltä.

Kilpailuttaja.fi- ja Vakuutuslaskuri.fi-palvelut eroavat toisistaan ansaintamallin perusteella.

Kilpailuttaja.fi-palvelusta vastaava Energy Brokers Finland Oy on vakuutusyhtiöitä edustava vakuutusasiamies, joka edustaa tällä hetkellä Fenniaa ja Pohjantähteä koko maan kattavasti sekä pääkaupunkiseudun LähiTapiolaa. Se on ainoa vakuutusyhtiö, joka koostuu alueyhtiöistä, ja sen 20 alueyhtiöstä vain pääkaupunkiseutu kuuluu Energy Brokers Finland Oy:n asiakkaisiin.

Vakuutusasiamies saa provisiokorvauksen sen kautta tehdyistä vakuutussopimuksista. Merkittävin syy siihen, miksi Kilpailuttaja.fi-palvelussa ei ole läheskään kaikkia vakuutusyhtiöitä, lienee se, että kalliimmalla myyvät yhtiöt eivät halua olla mukana tällaisessa vertailupalvelussa. Kaikki Kilpailuttaja.fi-palvelun hintatiedot tulevat vakuutusyhtiöiden omista laskureista, joten muiden kuin Fennian ja Pohjantähden sekä LähiTapiolan pääkaupunkiseudun ulkopuoliset hinnat saa omatoimisesti yhtiöiden sivustoilta.

Vakuutusyhtiöiden nettisivuilla olevien laskureiden käytettävyydessä on suuria eroja: hinnat voi saada muutaman perustiedon naputtelemisella, tai sitten joutuu viemään ostoprosessin lähes loppuun tunnistauduttuaan ensin sisään yhtiön myyntijärjestelmään.

Vakuutuslaskuri.fi on puolestaan vakuutusmeklari, joka toimii asiakkaidensa edustajana ja valtuuttamana vakuutusyhtiöiden suuntaan. Laki vakuutusten edustamisesta kieltää vakuutusyhtiöitä maksamaan palkkiota meklarille, joten Vakuutuslaskuri.fi:n takana oleva Little Buck Oy:n ansainta perustuu vakuutushauista perittäviin maksuihin.

Yksi haku, joka antaa kuusi erilaista turvalaajuusvaihtoehtoa, maksaa normaalisti 19,95 euroa per ajoneuvo, mutta tämänhetkinen tarjoushinta on 14,95 euroa ajoneuvoa kohden. Vakuutuslaskuri.fi:n suosituksissa huomioidaan vakuutusten ehtojen, hintojen ja omavastuiden erot.

Ilta-Sanomien lukijat ovat kritisoineet ja pelänneet sitä, että kyseisissä palveluissa pitää antaa henkilötunnus. Pelko tietojen joutumisesta vääriin käsiin on kuitenkin turha.

Palvelut käyttävät vakuutusyhtiöiden laskureita, ja niissä kysytään henkilötunnusta henkilön vahinkohistorian ja sitä kautta oikean henkilökohtaisen bonuksen laskentaan. Jos henkilötietojen antaminen kuitenkin pelottaa, niin ainoa tapa saada oikeansuuntaiset vakuutusten hintatiedot on tunnistautua vakuutusyhtiön palvelutiskillä.

Tiskiltä alennusta 25 prosenttia

Vakuutusten vertailupalveluiden antama tulos osoittautui omalla kohdallani varsin oikeaksi: nykyinen vakuutus oli ennakkotiedon mukaisesti paras. Molempien palveluiden paras tarjous erosi todellisesta vain kympin verran ylöspäin; pitää muistaa, että laskurit antavat vain listahinnat.

Kilpailuttaja.fi ei antanut oikealla postinumerollani tietoa LähiTapiolan hinnoista, mutta vielä tässä vaiheessa järjestelmää pystyi hämäämään espoolaisella postinumerolla. Sopimusta ei kuitenkaan olisi saanut synnytettyä väärällä kotipaikkatiedolla. Sillä ei todennäköisesti olisi ollut vaikutusta hintaan. Niin suuresti LähiTapiolan alueyhtiöiden hinnat tuskin eroavat toisistaan.

 Apteekista on turha kysellä alennuksia, mutta vakuutusyhtiöillä ei ole nykyään varaa noudattaa samaa hinnoittelumallia.

Koska kaskovakuutuksessani on ”kaikki mahdolliset herkut”, niin Kilpailuttaja.fi ei antanut Pohjantähden tarjousta, sillä yrityksellä ei ole niin laajaa kaskovakuutusta.

Osittain samasta syystä Vakuutuslaskuri.fi:n tuloksissa oli seitsemän yhtiön sijaan viisi yhtiötä – Fennia, LähiTapiola, Pohjola Vakuutus, Turva ja nimetön yhtiö, joka oli Vakuutuslaskuri.fi:ltä saadun tiedon mukaan Pop Vakuutus. Pohjantähdellähän ei siis ollut kyseistä vakuutustasoa, ja Ifiltä tietoa ei jostakin syystä tullut. Tässä tapauksessa vakuutusten hintahaarukka oli melkoinen eli 815–1 073 euroa.

Vaikka oman vakuutusyhtiön kanssa tuli asioitua loppuvuodesta, tämän esimerkiksi valikoituneen auton vakuutukset jäivät jostakin syystä tarkistamatta. Käynti konttorilla tuotti hyvän tuloksen: 25 prosentin alennus kaskosta ei ole mitätön.

Näiden alennusten kanssa kannattaa olla sikäli tarkkana, että alennus saattaa olla voimassa vain jonkin ajan – eli tiskillä kannattaa käydä kerran vuodessa tarkistamassa hinnat. Apteekista on turha kysellä alennuksia, mutta vakuutusyhtiöillä ei ole nykyään varaa noudattaa samaa hinnoittelumallia.

Vakuutussarja

Ilta-Sanomat selvittää ajoneuvojen vakuutusasioita moniosaisessa juttusarjassa, jossa kerrotaan konkreettisin esimerkein, kuinka suuria eri vakuutusyhtiöiden väliset vakuutusten hintaerot voivat olla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?