Varaosatukkuri varoittaa katkaisemasta auton virransaantia – ”voi aiheuttaa odottamattomia hankaluuksia ja kalliin korjaamolaskun” - Autot - Ilta-Sanomat

Varaosatukkuri varoittaa katkaisemasta auton virransaantia – ”voi aiheuttaa odottamattomia hankaluuksia ja kalliin korjaamolaskun”

Erityisesti korkeat pakkaslukemat yhdistettynä toistuviin, lyhyisiin ajomatkoihin ovat auton akulle myrkkyä.

Erityisesti korkeat pakkaslukemat yhdistettynä toistuviin, lyhyisiin ajomatkoihin ovat auton akulle myrkkyä.

Julkaistu: 20.1. 16:40

Akku latautuu ajossa sitä nopeammin, mitä vähemmän sähköä menee muihin laitteisiin kuten penkinlämmittimiin, äänentoistoon tai navigointiin.

Erityisesti kaupunkiympäristössä etäisyydet ja siten myös ajomatkat ovat lyhyitä, joten auton 12-volttiseen akkuun ei välttämättä ehdi latautumaan ajon aikana edes käynnistämiseen tarvittavaa virtaa, puhumattakaan ikkunoiden ja penkkien lämmittämiseen vaadittavasta virrasta.

Kun tämä toistuu jatkuvasti, akun varaustaso putoaa ja jonain aamuna auto ei vain yksinkertaisesti enää jaksa käynnistyä.

Akut eivät myöskään edelleenkään elä ikuisesti, eli auton kuin auton akun kunto on hyvä tarkistaa tai tarkastuttaa aika ajoin – ja vaihtaa akku uuteen, mikäli puhti vaikuttaa heikentynen.

Ammattilaiset selvittävät akun kunnon käytännössä kuormitustestillä tai vianetsintälaitteella joka havaitsee esimerkiksi alentuneen käynnistystehon.

Mutta kannattaako kuluttajalle yhä myös tyypillinen perusutoilijan säästötoimenpide eli akun vaihtaminen itse?

Varaosa-alan tukkukauppias Kaha Oy:n asiantuntijoiden mukaan välttämättä ei, sillä nykyaikaisissa autoissa huimasti lisääntynyt elektroniikka on tehnyt akun vaihtamisesta totuttua huomattavasti monimutkaisemman operaation, joka vaatii usein käytännössä suorittajakseen ammattilaisen.

Lue lisää: Näin saat autosi akun kestämään mahdollisimman pitkään

Monissa nykyaikaisissa autoissa akun vaihtaminen edellyttää nimittäin ajoneuvon tietokoneen päivittämistä ja uuden akun tietojen syöttämistä, mikä ei enää jokaiselta autonkäyttäjältä luonnistu.

Lisäksi akkua vaihdettaessa on Kahan kokemuksien mukaan lähtökohtaisesti varmistettava, ettei auto jää hetkeksikään ilman sähkövirtaa vaihdon aikana.

Virran totaalikatkeaminen saattaa pahimmillaan nollata ajoneuvon tietokoneiden ohella myös ylläpitojärjestelmät, mikä voi aiheuttaa odottamattomia hankaluuksia ja kalliin korjaamolaskun.

Tuoreimmat osastosta