Sähköä akkuun ja peräkärry perään – vuotta 2020 leimaavaan autoilmiöön kuuluu myös IS-koeajossa käväissyt Kia Niro PHEV

Töpselihybridien esiinmarssi on ilman muuta yksi Suomen autokaupan tärkeimmistä tämänvuotisista ilmiöistä.

IS 20200109 Kia Niro Plug-In Hybrid Business Premium, kuvauspaikka Vantaa. Kuva: Tommi Lempinen

Kialla sähköiseen ilmiöpirtaan kuuluu myös Niro PHEV, eli korealainen näkemys järkevän arkiauton ja sähkötekniikan yhdistelmästä. Hieman toisella tapaa kuvailtuna töpseli-Niro on käytännöllisyys edellä suunniteltu perusauto, joka muistuttaa enemmän farmaria kuin katumaasturia, olematta silti oikein kumpikaan.

Maasturimaisinta antia autossa edustaa korin korkeusasemointi, jonka ansiosta sisään ja ulos on helppo kulkea ja kuljettaa. Pikkufarmaria taas löytyy varsinkin takatiloista, jotka ovat jokseenkin niin tilavat ja selkeämuotoiset kuin näillä ulkomitoilla ylipäätään on mahdollista.

Kiinnostavinta uutuuspuolta Niro-malliston osalta on kuitenkin niin sanotun töpseli- eli PHEV-mallin tarjoama koti- ja asiointilatausmahdollisuus, jonka turvin autolla pitäisi pystyä ajamaan pelkällä sähköllä jopa 58 kilometriä kerrallaan.

IS:n testilenkkien perusteella aivan luvattuihin lukemiin on melkeinpä mahdotonta päästä, mutta useamman kymmenen kilometrin kertamatkat voi silti suorittaa parhaimmillaan jopa lähes kokonaan sähköllä.

Ympärivuotisessa ajossa täysin nollaan putoavat bensakulut eivät kuitenkaan ole realismia, sillä jo syystalvisissa lämpölukemissa ajetuissa lenkeissä Niron polttomoottori hörähtelee jo pelkän matkustamon lämmittämisen vuoksi käyntiin tämän tästä.

Seinäladattavuuden tuoma täysi kulutushyöty edellyttää tiheää lataustahtia, käytännössä esimerkiksi kotona ja työpaikalla. Ajoakun energiakapasiteetti on 8,9 kWh.

Kaikkiaan koeajossa kului bensiiniä vajaat kolme litraa satasella – siis arkikäytettävyydestä sen enempää tinkimättä, mutta silti jokapäiväisesti ladaten. Sähkön loppuessa eli erityisesti pidemmillä kertamatkoilla jano nousi noin kuuden bensalitran tuntumaan.

Parhaimmillaan Niro PHEV tuntui toimivan taajamissa, joissa auton heikkoudet eivät juuri tunnu. Helppokäyttöisellä ja mukavalla autolla on kiva heittää vaikkapa lapsia harrastuksiin ja vierailla samalla automarketin (vielä toistaiseksi ilmaisella) latauspisteellä.

Maantiellä ärsytys on sen sijaan hiukan helpommin pinnassa, mistä huolta pitävät Niron kodinkonemaisen ajettavuuden ohella ennen muuta auton tositilanteessa aika rajallinen ohituskiihtyvyys sekä kovahko melutaso.

Mitään erityistä vikaa autossa ei kuitenkaan ajamisen puolesta ole, eli siirtyminen paikasta A paikkaan B kyllä sujuu. Puutteistaan huolimatta töpseli-Niro on siis ihan kelpo arkiauto, jolla ajaminen on juuri oikeanlaisella käyttötavalla jopa lähes ilmaista.

Se on kuitenkin muistettava, että halvan tai joissain tapauksissa käyttäjälle jopa ilmaisen seinälatauksen toisella puolella piilee lataushybridimallin lisähinta, joka on Niron tapauksessa kuutisen tonnia.

Mittariston EV-valon antama tieto sähkökäytöstä on Nirossa oudosti hiukan harhaanjohtavaa. Iso energianäyttö sen sijaan vaikuttaa kertovan kulutuksesta todenmukaisesti.

Ihan pelkkään maantieajoon tätäkään lataushybridiä ei siis kannata ensimmäisenä ostaa.

Kiva yllätysplussa löytyy muuten Niron vetokyvystä, jota riittää aina pieniin matkailuvaunulukemiin eli 1300 kilogrammaan asti.

Kia Niro PHEV Business Premium

  • Moottori R4, turbo, 1580 cm³, 77,2 kW (105 hv)/5700, 147 Nm/4000 r/min, sähkömoottori 44,5 kW (61 hv), 170 Nm, hybridijärjestelmän suurin kokonaisteho 104 kW (141 hv), suurin järjestelmävääntö 265 Nm

  • Suorituskyky 0–100 km/h 10,8 s, huippunopeus 172 km/h

  • Kulutus 1,3 l/100 km 95E10

  • CO2-päästöt 29 g/km

  • Voimansiirto A6, etuveto

  • Mitat p 4355, l 1805, k 1545 mm, akseliväli 2700 mm, omamassa 1576 kg, tavaratila 324-1322 l, tankki 43 l, akku 8,9 kWh

  • Hinta 40990 euroa

KIITÄMME:

- Tilojen ja toimintojen helppokäyttöisyyttä arjessa

- Taloudellisuutta taajamissa

MOITIMME:

- Töpselilatausominaisuuden melko tuntuvaa lisähintaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?