Autoverolaki menossa käytännössä kokonaan uusiksi – uudet pykälät voimaan vuoden 2021 alusta - Autot - Ilta-Sanomat

Autoverolaki menossa käytännössä kokonaan uusiksi – uudet pykälät voimaan vuoden 2021 alusta

Nykyinen autoverolaki ehdotetaan korvattavaksi kokonaan uusiksi kirjoitetulla uudella autoverolailla.

Autoalalla ollaan tyytyväisiä veronkantoprosessien yksinkertaistumiseen. Vuoden 2021 alkuun mennessä maaliin vietäväksi suunniteltu hanke alkoi pääministeri Juha Sipilän (kesk) aikakaudella.

7.1.2020 10:00

Kiteytettynä hallituksen esityksessä ehdotetaan verohallinnon kantamien valmisteverojen ja autoveron verotusmenettelyjä yhdenmukaistettavaksi muiden verohallinnon menettelyjen kanssa.

Vaikka autoveron määräytymisperusteet ja autoveron taso eivät lakimuutoksessa muutu, on nykyinen, osin sekavaksikin moitittu autoverolaki laadittu ehdotuksessa käytännössä kokonaan uudelleen eli itse autoveroprosessiin ehdotetut muutokset ovat verrattain suuria.

Tavoitteena on, että uusi autoverolaki tulisi voimaan vuoden 2021 alusta, jolloin asiaa koskeva hallituksen esitys olisi luvassa vielä tämän vuoden keväällä.

Autotuojat ja -teollisuus ry:n ja Autoalan keskusliiton mukaan lakiin esitettävät muutokset selkeyttävät autoverolakia ja vähentävät sen tulkinnanvaraisuutta.

Autoalalle tärkeä uudistus on kaupallisesta nimikkeestä luopuminen, joka lisää joustavuutta uusien mallien markkinoille tuomiseen ja keventää hinnastojen toimitusvelvollisuutta.

Myös ilmoitusmenettelyjen muutokset ovat alan kannalta toivottuja ja ne tuovat useita erilaisia tiedonsiirron kanavia rekisteröityjen autoveroilmoittajien käyttöön.

Uudistus alkoi jo edellisen hallituksen aikana

Valmiste- ja autoverotuksen verotusmenettelyjen kehittäminen on osa uudistusta, jonka ensi vaiheessa valmiste- ja autoverotuksen toimittaminen siirrettiin Tullilta Verohallinnolle pääministeri Sipilän hallituksen hallitusohjelman mukaisesti (ns. VETO-hanke, HE 159/2016).

Menettelysäännösten uudistaminen on jatkoa myös hallitusohjelman mukaiselle ”Verohallinnon kantamia veroja koskevalle verotus- ja veronkantomenettelyjen yhdenmukaistamiselle ja yksinkertaistamiselle”, jota on toteutettu vaiheittain osana verohallinnon tietojärjestelmäuudistusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?