Vanhojen autojen katsastusväli harvenee – muutos voimaan toukokuussa 2020 - Autot - Ilta-Sanomat

Vanhojen autojen katsastusväli harvenee – muutos voimaan toukokuussa 2020

Yksityiskäytössä olevien yli 40-vuotiaiden ajoneuvojen katsastusväli harvenee.

Tätäkään vanhaa Roveria ei tarvitse katsastaa yhtä tiuhaan kuin ennen.­

19.12.2019 15:58

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina, että yksityiskäytössä olevien yli 40-vuotiaiden moottorikäyttöisten ajoneuvojen määräaikaiskatsastukset harvenevat siten, että katsastusaikaväli on jatkossa kaksi vuotta.

Lisäksi yksityiskäytössä oleville museoajoneuvoille, riippumatta niiden iästä, otetaan käyttöön yhtenäinen neljän vuoden niin sanottu rullaava katsastusaikaväli.

Kaikki luvanvaraisessa henkilö- tai tavaraliikenteessä olevat museoajoneuvot on jatkossa katsastettava kerran vuodessa, kuten muutkin luvanvaraisessa käytössä olevat ajoneuvot. Aiemmin museotaksien katsastusaikaväli oli kaksi tai neljä vuotta riippuen auton käyttöönottovuodesta.

Toisin kuin lausuntokierroksilla olleessa asetusluonnoksessa ehdotettiin, museoajoneuvojen ja yli 40-vuotiaiden yksityiskäytössä olevien ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksesta ei luovuta kokonaan liikenneturvallisuussyistä.

Myöskään O2-luokan perävaunujen määräaikaiskatsastuksesta ei luovuta, vaikka tämä vaihtoehto oli esillä ensimmäisellä lausuntokierroksella olleessa ehdotuksessa. O2-luokan perävaunut on edelleen katsastettava kahden vuoden välein.

Asetuksen myötä luovutaan säännöstä, joka koskee O2-luokan perävaunujen myöhästynyttä katsastusta. Aiemmin tammi-huhtikuulle myöhästyneen katsastuksen katsastusvuodeksi on merkitty edellinen kalenterivuosi. Jatkossa merkintä tulee katsastusajankohdan mukaan.

Valtioneuvosto antoi asetuksen ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta tänään torstaina. Asetus tulee voimaan 14. toukokuuta 2020. Voimaan tullessaan asetus kumoaa ja korvaa voimassa olevan asetuksen.

Asetus on osa katsastuslainsäädännön uudistamisen toista vaihetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?