Tarkista ajoneuvojesi vakuutukset – bonuksissa on suuria eroja

Vakuutusyhtiöt ovat parantaneet bonusehtojaan, joten omien ajoneuvojen vakuutusehtojen tarkistamisella voi saavuttaa suuria säästöjä.

Tämä raskaan kuljetuskaluston ja viiden henkilöauton ketjukolari tapahtui Helsingissä Kehä I:n varrella lokakuussa 2019. Bonusturvan ansiosta ensimmäinen vahinko ei laske vakuutuksen bonustasoa, joten sillä voi olla tuntuva vaikutus kustannuksiin vahingon sattuessa.

19.12.2019 6:51

Vuoden 2017 alussa päivitetty liikennevakuutuslaki antaa vakuutusyhtiöille aiempaa laajemmat mahdollisuudet käyttää liikennevakuutuksissa uusia maksuperusteita ja erilaisia bonusjärjestelmiä. Liikennevakuutuslakiuudistuksen myötä kuluttaja saa yleensä saman bonuksen kaikkiin omistamiinsa tai hallitsemiinsa autoihin, myös matkailuautoihin.

Laki edellyttää, että liikennevakuutuksen lähtö- ja enimmäisbonusmallia sovelletaan samalla tavalla kaikkiin vakuutusyhtiön asiakkaisiin. Vakuutusyhtiöt saavat kuitenkin itse päättää niiden määrät. Kuten alla taulukkona esitetystä bonusjärjestelmäselvityksestä näkyy, niin tässä on vakuutusyhtiökohtaisia eroja – joskin erot ovat kaventuneet tämän vuoden aikana.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Korkeimmat liikennevakuutuksen lähtöbonukset antavat Fennia, Pop Vakuutus ja Pohjola Vakuutus, joka oli ennen OP Vakuutus. Maksimibonukset ovat kaikilla seitsemällä yhtiöllä suunnilleen samat.

Bonusten kasvuvauhtiakaan ei ole säännelty. Bonusten kertymisen nopeus riippuu usein siitä, millä bonustasolla ollaan. Alhaisemmilla bonustasoilla bonuskertymä saattaa siis olla nopeampaa kuin korkeammilla bonustasoilla.

Vakuutuskilpailun kiristymisestä kertoo jotakin se, että Fennia pudotti tänä vuonna lyhimmän maksibonuksiin tarvittavan ajan seitsemästä vuodesta neljään vuoteen, joka on tämän hetken paras noteeraus. Hitaimmin bonukset kertyvät Pohjantähdellä, Pohjola Vakuutuksella ja Pop Vakuutuksella.

Liikennevakuutusten lähtö- ja maksimibonusten sekä bonusten kertymisnopeuden lisäksi eroja on siinä, miten bonukset laskevat vahinkotapauksissa. Vakuutuksia kilpailutettaessa tärkein valintaperuste on yleensä kuitenkin vakuutusten hinta. Tähän aiheeseen palataan nyt alkavan juttukokonaisuuden seuraavissa osissa.

 Myös bonusturvan kohdalla näkyy vakuutusyhtiöiden kilpailu.

Bonusturva tarkoittaa sitä, että ensimmäinen vahinko ei laske vakuutuksen bonustasoa. Bonusturvan ansaitakseen tulee tosin ensin saavuttaa korkein mahdollinen bonustaso, ja toisinaan myös säilyttää korkein taso 1–2 vuotta. Bonusturva ei näy euromääräisenä summana vakuutuksia kilpailutettaessa, mutta sillä voi olla tuntuva vaikutus kustannuksiin vahingon sattuessa.

Myös bonusturvan kohdalla näkyy vakuutusyhtiöiden kilpailu, sillä Fennia ja LähiTapiola myöntävät nyt bonusturvan heti maksimibonustason saavuttamisen jälkeen, kun vielä alkuvuodesta Fennia edellytti kahden ja LähiTapiola kolmen vuoden vahingotonta autoilua korkeimmalla bonustasolla.

Seitsemästä vakuutusyhtiöstä bonusturva puuttuu vain Suomen Vahinkovakuutus Oy:n Pop Vakuutukselta.

Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan vahinkoon syyttömän osapuolen henkilö- ja omaisuusvahinkoja sekä vahinkoon syyllisessä ajoneuvossa olleiden henkilövahinkoja.

Vapaaehtoinen kaskovakuutus korvaa puolestaan omalle ajoneuvolle itse aiheutettuja vahinkoja. Pitää kuitenkin huomata, että kaskovakuutuksesta voi saada korvausta vain silloin, kun vahingon on aiheuttanut jokin ajoneuvoon kohdistunut ulkoinen tekijä. Laitteen rikkoutumisesta tai kulumisesta aiheutuneita vahinkoja kaskovakuutus ei tietenkään korvaa.

Eri yhtiöiden eri kaskovakuutusten ehto- ja sisältövertailu on hankalaa, mutta sitä varten on tarjolla ainakin Kilpailuttaja.fi- ja Vakuutuslaskuri.fi-nimiset palvelut.

Vakuutussarja alkaa

Ilta-Sanomat selvittää ajoneuvojen vakuutusasioita moniosaisessa juttusarjassa, jossa kerrotaan konkreettisin esimerkein, kuinka suuria eri vakuutusyhtiöiden väliset vakuutusten hintaerot voivat olla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?